Düzenleme ile sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Paketlerde sigaraların markasına ait logo da yer almayacak. Düzenleme 7 ay içinde uygulanacak ve aykırı davrananlara 20 bin TL ceza kesilecek.

2011 yılında ilk defa Avustralya’da hayata geçirilen daha sonra çok sayıda ülkede uygulamaya yönelik adımların atıldığı sigarada tek tip paket uygulaması şimdi de Türkiye’de uygulanmaya başlıyor.

Düzenlemeyle sigara paketleri tek tip olacak ve paket üzerinde logo kullanımı tarih olacak. Paket üzerinde kullanılan uyarıcı resim ve yazının da alanı yüzde 85’e çıkarılacak. Satış alanlarında sigaralar görünen alanlardan kaldırılarak tezgah altında kapalı dolaplarda muhafaza edilecek.

Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelerek yasalaşması beklenen düzenlemenin 7 ay içinde hayata geçirilmesi planlanırken, uygulamaya aykırı davrananlara yönelik ise 20 bin TL para cezası ve 20 gün işletme kapatma cezası öngörülüyor.

YASAKLAR GENİŞLİYOR

Sigara kullanımını özendirdiği için daha önceki düzenlemelerle televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde uygulanan sigara kullanımı yasağı da genişletildi. Yeni düzenlemeyle sigara kullanımı yasağı sinema salonlarında gösterilen filmler ve reklamlar ile tiyatro salonlarında sergilenen eserlerde ve internet ile topluma açık sosyal medya ve benzeri ortamlar için de uygulanmaya başlayacak. Özellikle sosyal medyada takipçisi fazla olan isimlerin bu yöndeki paylaşımları çok tartışılmıştı.

ÜNİVERSİTELERDE SİGARA SATIŞI SONA ERİYOR

Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde uygulanan sigara satış yasağının kapsamına üniversite kampüs alanları içinde bulunan işletmelerde de dâhil edildi. Böylelikle düzenleme yürürlüğe girdiğinde hiçbir şekilde öğrencilerin eğitim gördükleri alanların içinde sigara satışı gerçekleştirilemeyecek.

MÜŞTERİ SİGARA PAKETLERİNİ GÖRMEYECEK

Bakkal, market ve büfe gibi satış noktalarında sigaralar artık görünmeyecek. Esnafın tepkisini çeken tek madde olarak da bilinen düzenleme ile tütün ürünleri kapalı dolaplarda, kişilerin ulaşamayacağı ve göremeyeceği şekilde satışa sunulacak. Esnaf bu maddeyi satışları düşüreceği için istemiyor.

PAKETİN YÜZDE 85’İNDE UYARICI RESİM VE YAZI OLACAK

Düzenlemede en önemli değişiklik ise sigara paketlerinde yaşanacak. 2010 yılında sigara paketleri üzerinde uygulanan resimli uyarının ardından şimdi de tek tip uygulaması hayata geçiriliyor. Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alan 65’den yüzde 85’e çıkarılarak neredeyse paketinin tamamı uyarı içerikli olacak.

PAKETLER TEK TİP OLACAK

Ayrıca Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünlerinin; markanın yazım şekli, yazı karakteri, punto boyutu, paket üzerindeki konumu, paketlerin rengi, paket üzerinde yer verilen uyarı mesajları, diğer zorunlu yazı, ibare, şekiller dahil olmak üzere aynı şekilde tek tip olarak tasarlanarak, düz ve standart paket biçiminde satışa sunulacak.

LOGO DÖNEMİ KAPANIYOR

Öte yandan artık paketlerde marka sadece bir yüzeyde yer alacak ve bu yüzeyin yüzde 5’ini aşamayacak. Paketlerde logo, simge veya andırıcı her hangi bir işaret olmayacak. Renk, şekil, ebatlar ve kapalı dolapların şekli Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşü alınarak belirlenecek.

20 BİN TL PARA VE 20 GÜN KAPATMA CEZASI

Düzenlemede yasaklara aykırı hareket edenler için verilmesi öngörülen cezalarda belli oldu. Eklenen maddeler ile belirlenen yeni düzenlemeye aykırı hareket edenlere ise 5 bin TL’den 20 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Para cezasının yanı sıra kural ihlalinde ısrar edenlere ise her defasında yirmi günden bir aya kadar kapatma cezası verilecek. Alt ve üst sınırları belirlenen idari para cezalarının miktarı, işletmenin büyüklüğü, ihlalin gerçekleştiği yer itibarıyla ihlalin etki derecesi ve niteliği ile ağırlığı gibi ölçütlere göre arttırılabilecek.

DÜZENLEMEYE UYUM SÜRESİ 7 AY

Tütün ve tütün ürünlerinin satışına ve kullanımına ilişkin çok sayıda radikal değişikliği barındıran düzenlemenin çok yakında yönetmeliğinin çıkarılması planlanıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünlerinin 7 ay içinde tek tip pakete kavuşması öngörülüyor.

SİGARAYA HER YIL 1.4 TRİLYON DOLAR

Tütün kullanımı, dünyadaki en büyük önlenebilir kanser nedeni olarak ifade ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, tütünün yılda yaklaşık 6 milyon insanı öldürdüğünü ve 600 binden fazla sigara içmeyen sigara içicisinin de tütün dumanına maruz kaldığını tahmin ediyor. Tütün kullanımı yılda 1,4 trilyon dolar harcanıyor. Dünyadaki 1 milyar sigara içmenin yaklaşık yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

Paketlerin her iki yüzündeki uyarıcı resimlerin kapladığı alan itibarıyla Nepal bu konuda birinci sırada geliyor. Ülkedeki sigara ve türün ürünü paketlerinin her iki yüzünün yüzde 90’ı uyarıcı resimlerle kaplı.

HEDEF BİR YILDA EN AZ 70 BİN KİŞİ

İlk tek tip paket uygulamasını başlatan Avustralya'dan gelen verilerin incelendiği bir araştırmaya göre, uygulama sonrası bir yılda sigara kullanımında yüzde 0,5 azalma olduğu görülmüş. Avustralya hükümetine göre, bu 100 bin kişinin sigarayı bıraktığı anlamına geliyor.
Yine aynı araştırmaya göre sigarayı bırakmak için harekete geçenlerin sayısında ise yüzde 6'lık bir artış bekleniyor.