C vitamini deposu olarak kışın bol miktarda portakal tüketilmesi tavsiye edilir. Bütün portakal sadece 85 kaloriye sahip olmasına rağmen; yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dış kabuk ile etli iç kısım arasındaki beyaz meyve tabakası lif bakımından zengindir; bağırsak hareketlerini hızlandırabilir. Peki portakalın faydaları ve zararları nelerdir?

Bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını koruyan, kolesterolü düşüren tam bir vitamin bombası olan portakal, solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatoid eklem iltihabına, ülserlere ve böbrek taşlarına da iyi geliyor.

Portakal suyu besin açısından zengin olmasına rağmen, bütün portakallar kadar lif içermez. Lifin en yoğun kısmı portakal kabuğu ile posa arasındaki beyaz kısımdır. Ayrıca portakal suyu bütün portakallardan daha fazla kalori içerir.

PORTAKALIN FAYDALARI NELERDİR? PORTAKALDA HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Bağışıklık sistemi: Turunçgillerin çoğu yüksek düzeyde C vitamini içerirken, portakallar en fazla C vitamini içerir. 2010 yılında Farmakognozi İncelemelerinde yayınlanan bir makaleye göre, C vitamini serbest radikalleri temizleyerek ve nötralize ederek hücreleri korur. Serbest radikaller kanser veya kalp hastalığı gibi sorunlara neden olabilir. Portakal ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve günlük hayatta karşılaşılabilecek virüslere karşı direnç gösterebilir.

Kolesterol: Lif, bağırsaklardaki fazla kolesterolü toplayıp atarken, portakaldaki lif de kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. 2010 yılında Nutrition Research dergisinde yayınlanan bir araştırma, 60 gün boyunca portakal suyu içen yüksek kolesterolü olan kişilerin daha düşük düşük yoğunluklu lipoproteinlere (düşük yoğunluklu lipoproteinler veya kötü kolesterol) sahip olduğunu buldu.

Kalp: Portakaldaki C vitamini, lif ve kolin kalp sağlığı için çok iyidir. Potasyum bir elektrolit minerali olduğu için elektriğin vücudunuzda dolaşmasına izin vererek kalp atışınıza yardımcı olur. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, günde 4.069 mg potasyum tüketen kişilerin kalp hastalığından ölme riski, günde yaklaşık 1.000 mg potasyum tüketenlere göre %49 daha düşük. Portakaldaki potasyum ayrıca kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak beyin kanamasını önler. Portakalı kalbe iyi yapan bir diğer faktör de içindeki folatın kardiyovasküler bir risk faktörü olan homosistein düzeylerini düşürmesidir.

Diyabet: Portakal çok fazla lif içerdiğinden tip 1 diyabet hastalarında kan şekerini düşürmeye yardımcı olur ve tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini, kan lipidlerini ve insülin seviyelerini düzenler. Amerikan Diyabet Derneği'ne göre portakal ve diğer turunçgiller şeker hastalarının ilk tercihi.

Sindirim ve kilo kaybı: Portakaldaki lif, s'yi azaltmaya yardımcı olur: Düzenli olarak tuvalete gitmenize yardımcı olabilir. Ayrıca kilo kaybına neden olabilir. Düşük yağlı, düşük glisemik indeksli ve besin değeri yüksek portakallar, birçok sorunun kaynağı olan obeziteyi önlemek için ideal bir koruyucudur. Glisemik indeks, yiyeceklerin bir kişinin kan şekeri seviyesini nasıl etkilediğinin bir ölçüsüdür; ekmek gibi yüksek glisemik indeksli yiyecekler, yemekten hemen sonra kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur.

Görme: Portakal, A vitamini deposudur; bu gıda, lutein, β-karoten ve zeaksantin gibi karotenoidler içerir. Bu bileşenler yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önleyebilir. Makula dejenerasyonu, bulanık merkezi görüşe neden olan tedavi edilemez bir hastalıktır. A vitamini ayrıca gözlerinizin ışığı daha iyi emmesine ve gece görüşünü iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Kanser: Portakaldaki C vitamini DNA mutasyonlarını önlediği için kolon kanseri riskini azaltabilir. Araştırmaya göre kolon kanseri vakalarının %10-15'inde BRAF adı verilen bir gen mutasyonu bulunuyor. 2004 yılında American Journal of Epidemiology'de yayınlanan bir çalışmada, çocuklarda iki yaşından önce muz, portakal ve portakal suyu yemek de çocukluk çağı lösemi riskini azaltabilir.

İŞTE PORTAKALIN HİÇ BİLMEDİĞİNİZ ZARARLARI

Portakal sağlıklı bir meyve olsa da elbette ölçülü tüketilmelidir. Çok fazla portakal yerseniz, fazla lif sindiriminizi etkileyerek mide ağrısına ve hatta ishale neden olur. Portakalın kalorisi düşük olsa da çok fazla portakal yerseniz kilo alabilirsiniz. Ayrıca aşırı C vitamini zararlıdır; günde 2.000 mg'dan fazla C vitamini tüketirseniz, ishal, mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi, şişlik veya kramplar, baş ağrısı, uykusuzluk veya böbrek taşları yaşayabilirsiniz.

Portakal, asit içeriği yüksek bir meyve olduğu için özellikle zaten mide problemi olan kişilerde mide yanmasına da neden olabilir. Örneğin, reflüsü olan kişilerde çok fazla portakal yemek mide ekşimesine veya kusmaya neden olabilir. Beta bloker kullanan kişiler de çok fazla portakal yememeye dikkat etmelidir. Bu ilaçlar potasyum seviyelerini yükselttiğinden, portakal veya muz gibi potasyum açısından zengin diğer gıdalarla birlikte tüketildiğinde vücutta yüksek potasyum seviyelerine neden olabilir. Böbrekleri düzgün çalışmayan kişilerde aşırı potasyum ciddi sorunlara neden olabilir.

PORTAKALI KABUKLU YEMENİN FAYDALARI! PORTAKAL KABUĞU YENİR Mİ?

Portakal kabuğu zehirli değildir. Tam tersine, çoğu şefin bildiği gibi portakal özü, yemeklere harika bir lezzet katar. Yenilebilir olmasına rağmen, portakal kabuğu meyvenin kendisi kadar sulu ve lezzetli değildir. Ayrıca organik olmayan, kimyasal olarak kaplanmış kabukları sindirmekte zorluk çekebilirsiniz.

Portakal kabuğunu yerseniz, çok fazla besin alabilirsiniz. Örneğin portakal kabuğu içeriğinden daha fazla lif içerir. Ayrıca kabuğu, beslenmeye faydalı flavonoidler içerir. Birçok gıdada bulunan flavonoidler, daha düşük kan basıncı ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

Ayrıca portakal kabuğu A, C, B6 ve B5 vitaminleri, kalsiyum, riboflavin, tiamin, niasin ve folik asit içerir. Portakal kabuğunun içini yemek bazı besin maddelerini alabilir. Bu beyaz kısım acı veya ekşi olmasına rağmen, meyvenin kendisi kadar C vitamini ve hatta daha fazla lif içerir.

PORTAKAL ÇEKİRDEĞİ NEDİR VE NEYE İYİ GELİR?

Portakal gibi kış meyvelerini çekirdekleriyle tüketmek, apandisit hastalığına yol açıyor. Çekirdekleri ayıklanmadan tüketilen bu meyveler, apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açıyor. Uzmanlar, 'Greyfurt, ve portakalı çekirdekleriyle yemeyin' diyor.