Eskişehir Şehir Hastanesi'nde görevli Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç.Dr. Vural Fidan'ın bir süredir üzerinde çalıştığı kıvırcık saçlı kız çocuklarında görülen bir hastalık, uluslararası dergilerde yayımlanarak dünya tıp literatürüne girdi.

FİDAN SENDROMU'NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sendromu tanımlayan Doç Dr. Fidan, 'Bu literatüre giren çalışmamız uzun bir birikim sonucu ortaya çıktı. Vücudun anne karnındaki gelişim aşamalarında 3 ayrı katman vardır. Bu katmanlardan en dışta olanda yaşanan bir gelişim problemi buna sebep oluyor. Bunu ortaya çıkaran çok çeşitli faktörler var; çevresel ve genetik faktörler gibi. Bizim konumuz genetik faktörlerden etkilenen bir grup. Bu bulduğumuz sendromla ilgili olarak belli başlı bulgular var. Biz bunları kız çocuklarında gördük, bu çocuklarının görüntüsel özelliği kıvırcık saçlı olmaları, uyku apnesi yapacak şekilde bademciklerinin iri olduğu ve bu bademciklerin üzerinde siğil tarzında çok fazla sıkıntıların olduğunu gördük. Bu çocukların diş etlerinde ve diş aralarında aynı şekilde siğil tarzında şişlikler olduğunu gördük. Gerekli cerrahi müdahaleden sonra literatür taramasını yaptım. Böyle bir hastalık durumunun olmadığını gördüm' dedi.

Tanım ve hastalık bulgularının uluslararası dergilerde yayımlanarak tıp literatürüne girdiğini anlatan Fidan, 'Bundan sonra bir vaka tanımı olursa Fidan Sendromu olarak bilinecek. Kıvırcık saçlı kızlarda doğuştan meydana gelen bir sendrom aslında ama benim incelediğim vakalar arasında 17 yaşında bir kız da vardı' diye konuştu.

'TÜRK MİLLET ADINA VE KENDİ ADIMA GURURLUYUM'

Türk hekimlerinden Hulusi Behçet'in 1937 yılında kendi adını taşıyan bir hastalığı tanımlayarak dünya tıp literatürüne girdiğini hatırlatan Fidan, 'Ben hem kendi adıma hem de Türk milleti adına çok gururluyum. Literatürde binlerce ismi verilen tıp insanı var. Bunların arasında biri de ben olabilirsem ülkem ve benim için gurur verici olduğunu düşünüyorum. Hulusi Behçet kendi adıyla tanımladığı bir hastalığı vardı. Şimdi görülen ikinci hekim oldum. Çok mutluyum' ifadelerini kullandı.