İster kuru ister mevsiminde yaş olarak tüketilen sarı erik kemikleri güçlendirmekten gözlere verdiği kuvvete kadar pek çok konuda onarıcı bir meyvedir. Günlük bir avuç sarı erik ve kurusu ile vücudun ihtiyacı olan tüm vitaminler sağlanmış olur. İşte, içeriğinde bulunan A, C, K vitaminleri ve antioksidan ile sağlık deposu olan sarı eriğin saymakla bitmeyecek faydaları…

Direnci artırır.

İçerdiği antioksidan ve yüksek C vitamini sayesinde vücudun direncini artıran sarı erik aynı zamanda hastalıklara karşı savaşmamıza katkı sağlar.

Kolesterol kontrolünü sağlar.

C vitamini kolesterol kontrolünü sağlayan vitaminlerdendir. Sarı erik de yapısında bulunan vitaminin katkısıyla damar tıkanıklığı ve benzeri kalp hastalıklarında önleyici özelliğe sahiptir.

Hücreleri korur.

Sigara, alkol tüketimi, hava kirliliği, stres, radyasyon, UV ışınları gibi kötü ortam koşulları nedeniyle vücutta artana serbest radikallerin tahribatına karşı hücreleri korur ve kuvvetlendirir. Bunun sayesinde kanserden kalp hastalığına kadar pek çok rahatsızlık ihtimali azaltılmış olur. Daha evvel de belirtildiği üzere sarı erik en büyük antioksidan kaynaklarından yaban mersini kadar antioksidan oranı kuvvetli bir meyvedir.

Demir emilimine katkı sağlar.

Sarı erik içeriğinde bulunan C vitaminiyle beraber demir emilimini artırır. Demir emiliminin artması, gıda yoluyla aldığımız demirin vücuda depolanmasına yani vücut tarafından emilmesine yardımcı olması anlamına gelir. Demir emiliminin artmasıyla da demir eksikliğine karşı koruma sağlanır. C vitamini çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Günlük yeterli miktarda C vitamini almak demiri kuvvetlendireceği için bu riskler ortadan kalkar.

Kemik sağlığını korur.

Sarı erik; K vitamini ve magnezyum emilimini artırmasıyla, kemik sağlığının korunmasına katkı sağlar.

Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitaminini içeren sarı erik, yaralanmalarda aşırı kan kaybını önler.

Yüksek lif içeriğine sahiptir.

Bu özelliği ile sarı erik, sindirim sistemi, diyabet, kalp ve kilo kontrolü gibi pek çok hususta etkindir. Kuru ve yaşın aynı etkiyi yapacağı erik yüksek lif oranıyla direk bağırsaklara etki eder ve kabızlığa iyi gelir. aynı zamanda rutin olarak tüketilen erik sindirim sistemini düzenler.

Şeker oranı oldukça azdır.

Şeker oranında aşırı boyutlara varmayan sarı erik hem kilo kontrolü isteyenler için hem de tip 2 (insülin kullanmayan) diyabet hastaları için dengeleyici bir meyvedir.

Glisemik indeks bakımından yüksek oranlara sahip olmayan sarı erik kan şekerini de dengede tutar.

Kilo kontrolü için birebirdir.

Diyet yaparken ya da kilonuzu kontrol altında tutmak istediğiniz vakit tercih edebileceğiniz en iyi ara öğünlerden biri sarı eriktir. İçerdiği lif oranıyla ve az şekerli yapısıyla hem tok tutar hem de diyet esnasında ihtiyaç duyulan tatlı ihtiyacını hafif bir şekilde geçirir. 100 gr. Sarı erik yalnızca 46 kaloridir.

Bir görme problemi olan Sarı Nokta hastalığı riskini azaltır.

Sarı nokta diğer adıyla Makula Dejenerasyonu genellikle yaşı ilerleyen kişilerde olan bir görme problemidir. Gözün retina tabakasıyla ilgili olan sarı nokta en çok 55-60 yaşlarından sonra ortaya çıkar.

Yapılan araştırmalara göre A vitamini kaynağı olan sarı eriğin tüketimi sarı nokta hastalığı riskini azaltıyor. Verilere göre eriği tüketmeyenlerin sarı nokta olma riski tüketeneler göre %36 daha fazla.

Sarı erik A vitamini ve beto karoten içeriği ile aynı zamanda gözü ve görüşü kuvvetlendirir.

Cildi güzelleştirir.

Sarı erik yapısında bulunan C ve E vitaminleri yoluyla cildin ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri sağlar. Bilindiği üzere E vitamini cildi güzelleştiren ve besleyen vitamindir.