Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona virüs salgınında artık tek bir merkez olmadığını belirterek alınacak önlemlerin tüm Türkiye’de uygulanması gerektiğini söyledi.

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat’a konuşan Prof. Dr. Ceyhan, hem Türkiye’de hem de dünyada ağır bir vaka artışı olduğunu vurgulayarak, “ Bugün hem tedbirler yeterli değil, hem de yeteri kadar ciddiye alınmıyor” ifadelerini kullandı.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERİ SIRALADI
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan,  Hande Fırat’ın Hastalık sonrasındaki altı ay da çok önemli” başlıklı yazısında alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

Salgın artık ülkenin her noktasında. Artık il il değil, tüm Türkiye genelinde tedbir alınmalı.Mesainin kademelendirilmesi tüm Türkiye’ye yayılmalı.Toplantılara kişi sayısı kısıtlaması getirilmeli.Şehirlerarası seyahat kısıtlanmalı. Bunu birçok ülke yapmak zorunda kaldı. Zorunlu haller dışında seyahat bir süre durdurulmalı.Tarama testleri ağırlıklı olarak spor kulüplerine, organize sanayi bölgelerine, şirketlere yapılıyor. Ancak daha yüksek riskli gruplar var: Hizmet sektöründe çalışanlar. Yani sağlık personeli, gişe memurları, şoförler, kabin personeli gibi çalışanlara tarama testleri yapılmalı.65 yaş üstünün hastalığı sokaktan çok evde kaptığı biliniyor. Yakınlarından, aile üyelerinden. Buna yönelik de bireysel önlemler şart.

Okulların riskli olduğunu kabul etmemiz gerekir. Okullar objektif kriterlere bağlı olmadan açıldı. Örnek, ABD bir kriter koydu, okul açmak için pozitif sayı kişi oranı ile ilgili. Bazı Avrupa ülkeleri ‘Okulları açıp, gerekirse sokağa çıkma yasağı ilan edeceğiz’ dedi. Türkiye’nin de bunu bir kritere bağlaması gerekiyor.