Ramazan'da acıkmadan oruç tutabilmek istiyorsanız iftar ve sahurda bu yiyeceklerden uzak durmalısınız.

İslam aleminin en mübarek dönemine girdik. İslam alemi bugün sabaha karşı sahura kalkarak ilk orucu tutmaya başladı.

Ancak özellikle hava sıcaklıklarının arttığı ve oruç tutulan sürenin uzadığı bu günlerde uzun süre sizi hangi yiyeceklerin açlık hissi vereceğini ve tok tutmaktan çok hem susatıp hem de acıkmanıza yol açacağını biliyor musunuz ?

İşte sahur ve iftarda uzak durmanız gereken yiyecekler:
YAĞLI YİYECEKLER

Sahurda tüketilmemesi gerekenlerin başında; tüm kızartmalar, yağ oranı yüksek yiyecekler ve hamur işleri… Yağlı yiyecekler, gün içinde susuzluğunuzu arttıracaktır. Ayrıca mide rahatsızlıklarına ve kilo problemine yol açarlar. Bu nedenle tüm kızartmalar, pizza, börek, açma ve pilav gibi yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.

ÇAY VE KAHVE

Birçok insan susuzluğa iyi geleceğini düşünerek çay tüketse de aslında çay sık sık tuvalete gitmenize, yani vücudunuzdaki suyun hızlı bir şekilde atılmasına neden olur. Bu da doğal olarak gün içinde daha çabuk susatır. Tüm bu nedenlerle sahurda çay ve kahve içmek yanlış bir tercih olacaktır.

TATLI KAHVALTILIKLAR

Şeker içeren yiyecekler kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmesine neden olur. Bu da daha hızlı acıkacağınız anlamına gelir. Kek, kurabiye, reçel, bal, tatlı gibi tüm yiyeceklerden sahurda uzak durmalısınız.

ZEYTİN, SALAM, SUCUK VE PEYNİR

Bu tür yiyecekler çok fazla protein içerirler ve vücut proteinin sindirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Yani ne kadar bu yiyeceklerden tüketirsiniz sabah o kadar susamış uyanırsınız.

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan pidesi her ne kadar iftarların vazgeçilmezi olsa da sahur için yanlış bir tercih. Ramazan pidesi glisemik indeksi yani şeker yükü yüksek yiyeceklerden biri. Bu da çabuk acıkmanıza neden oluyor demek. Bu yüzden sahurda ramazan pidesi yerine tam tahıllı bir ekmek tercih etmelisiniz.

PATATES

Patates de aslında tok tuttuğu düşünülen ama tam tersi etkiye sahip bir yiyecek. Patates, çabucak acıktıran yiyeceklerden biri, bu nedenle sahurda tüketilmemesi gerekiyor.