İspanya’nın başkenti Madrid’deki 666 orta ve ileri derecede Covid-19 hastalarını inceleyen bilim insanları bulgularını paylaştı.

10 Nisan 2020 ile 25 Nisan 2020 tarihleri arasında Madrid’deki sahra hastanesinde tedavi gören hastaları inceleyen bilim insanlarının çalışmasında birçok yeni semptom belirlendi.

Bilim insanları neredeyse her dört hastadan birinin dilinde şişme, ağrı ve nodüller oluştuğunu açıkladı. “Covid dili” olarak adlandırılan bu durumun sebebinin halen incelendiği açıklandı.

EL, AYAK VE DİLDE DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Öte yandan aynı araştırmada hastaların yaklaşık yüzde 40’ının ellerinde ve ayaklarının tabanında kırmızılık ya da kahverengi noktalar belirdiği ortaya çıktı. Bilim insanları “Araştırmalara göre hastaların yüzde 45.7’sinin ellerinde, ayaklarında ya da ağızlarında değişiklikler meydana geldi” açıklamasını yaptı.

Uzmanlar hastaların yüzde 25.7’sinde “covid dili” rahatsızlığının görüldüğünü açıklarken dil üzerinde pütürler meydana geldiği belirtildi. 

“HIZLI TANI İÇİN EL, AYAK VE AĞIZA BAKIN”

Madrid’deki La Paz Üniversite Hastanesi’nde görevli ekip tarafından hazırlanan araştırmada, Covid-19 hastalarıyla ilgilenen doktor ve hemşirelere, “Eğer corona virüsü şüphesi bulunan bir hasta geldiyse, ona daha hızlı tanı koyabilmek adına ellerine, ayaklarının tabanlarına ve ağızlarına bakın” tavsiyesinde bulundu. 

BU HAFTA RESMİ OLARAK YAYINLANDI

Araştırmanın saygın tıp dergisi British Journal of Dermatology’de bir araştırma formatında yayınlandığı kaydedilirken, bu incelemenin aslında 2020 yılının Eylül ayında gönderildiği fakat bu hafta resmi olarak yayınlandığı belirtildi.