Hepimizin bildiği gibi mandalinanın kendine has ve lezzetli bir kokusu vardır. Gün içinde sık sık baş ağrısı çekenlerdenseniz yanınıza mutlaka bir mandalina alın.Başınız ağrıdığında bu mandalinayı çıkarın ve kabuğunu soyun. mandalinanaları mutlu bir şekilde yerken, genellikle mandalina kabuğunu burnun yanına koyun ve koklayın.

Mandalina kabuğunun içindeki uçucu yağ, baş ağrınızın kısa sürede yok olmasını sağlayacaktır.

KÖTÜ KOKULARI YOK EDEBİLİRSİNİZ

Çocukken gürül gürül yanan sobalı bir evde büyüdüyseniz, ocakta kalan mandalina ve mandalina kabuğu kokusunu muhtemelen bilirsiniz.

Bütün evi, balık veya patates kızartmasını kaplayan koku gibi evin etrafındaki kötü kokuları gidermek için bir tencereye bol su ve bol mandalina kabuğu koyun ve bir süre pişirin. Kaynatırken 1 çubuk tarçın veya 1 çay kaşığı tarçın tozu eklerseniz lezzetli kokabilirsiniz. Bir süre sonra şikayet ettiğiniz hoş olmayan kokudan eser kalmadığını göreceksiniz. Odadaki parfüm gibi.

YEMEKLERDE KULLANABİLİRSİNİZ

Mandalina kabuğu, zengin vitaminlerinden elde ettiği antioksidan özellikler sayesinde vücudu korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle mandalina kabuklarını çıkardıktan sonra mümkünse güneşte değilse ayrı bir yere alın ve fırında kurutun. Kurutulmuş mandalina kabuğunu bir mutfak robotu kullanarak un kıvamına gelene kadar öğütün (tabii ki undan biraz daha büyük olabilir). Daha sonra mühürlenir ve bir cam kavanozda saklanır.

Yemeklerinize, hamur işlerinize, salatalarınıza veya uygun gördüğünüz içeceklere ekleyebilirsiniz. Bu nedenle sindirim sisteminize yardımcı olarak hazımsızlığı önleyecek ve vücudunuzu mide ağrısı, kış hastalıkları gibi çeşitli durumlardan koruyacaksınız.

KABUKLARINDAN ÇAY YAPABİLİRSİNİZ

Mandalina kabuklarını çöpe atmak yerine kullanmanın en lezzetli ve şifalı yollarından biri de onlarla çay yapmaktır.

Topladığınız mandalina kabuğu kuru değilse 1 su bardağı suyu kaynatın ve bir bardağa dökün. 2 mandalina kabuğunu küçük parçalar halinde kesin ve kaynar suda 10 dakika bekletin. Daha sonra mandalina kabuğu parçalarını çıkarmak için suyu süzün, aldığınız suya tarçın tozu, zencefil ve isteğe bağlı bal ekleyin ve mutlu bir şekilde için.

Kış boyunca elinizde olan bu taze çay, kurtulamadığınız grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği gibi, zayıflığınıza da iyi gelebilir.

ÖKSÜRÜĞE BİREBİR OLACAK

Yediğiniz mandalina kabuğunu kurutarak ya da doğrudan bir aktardan kurutulmuş mandalina kabuğu alarak bir karışım hazırlayabilirsiniz.Bu karışım neredeyse doğal bir öksürük şurubu etkisi yaratır.

2 mandalinadan çıkacak kadar kurutulmuş kabuğu alıp küçük parçalara ayırın ve kaynatıp bir bardağa aldığınız suyun içine ekleyin. Bardağın üzerini, içine toz ya da başka bir madde kaçmayacak şekilde kapattıktan sonra bu şekilde 5-7 gün arası serin bir yerde bekletin.

Yeteri kadar bekledikten sonra rengi sarıya dönen suyun içinden kabukları çıkarın, suyu kapaklı cam bir kavanoza aktarıp günde 3 kez, yemeklerden önce aç karnına tüketin. Öksürükten eser bile kalmayacağını göreceksiniz.

TIKALI BURUNLARA ÇARE

Gribe ve halsizliğe çare bulduk, öksürüğü kestik, burun tıkanıklığının mı önüne geçemeyeceğiz?

Kam bir kaseye kaynattığınız bolca suyu boca edin, ardından en az 2 mandalinanın kabuğunu (sayısını artırabilirsiniz) bu suyun içine atın. Başınızın arkasına fotoğraftaki gibi bir havlu ya da bez koyarak buharın dağılmasını olabildiğince engelleyin ve mandalinanın aromasının karıştığı bu sudan yükselen buharı burnunuzla çekin. Yaklaşık 10 dakika boyunca, 3'er nefes alıp verdikten sonra başınızı uzaklaştırıp yeniden yaklaştırarak buhar banyosunu uygulayın. Burun tıkanıklığınız geçecektir.