"Hareketli kemik plağı" adı verilen yeni nesil implant ile hayvan  deneylerinde başarı gösteren Huri'nin geliştirdiği bu teknoloji, Avrupalı ve  Amerikalı bilim insanları arasında da büyük ilgi uyandırdı.

Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Ögretim  Üyesi ve 2018 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsani (GEBİP) Ödüllü bilim insanı  Doç. Dr. Huri, ödülüne konu olan çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklama  yaptı.

Yüksekten düşmeler,  trafik kazaları gibi yüksek enerjili travmalar  sonucu meydana gelen kırıklarda iyileşme sorunlarının yaşandığına işaret eden  Huri, bu durumda ortopedik cerrahların kırığın başarılı ve düzgün bir biçimde  iyileşmesi için farklı ameliyat seçeneklerinden birini tercih ettiklerini  anlattı.

Kemik tümörünün çıkartılması veya kazalar sonrası kemik kayıpları ile  sonuçlanan vakalarda kemiklerin boyunun uzatılmasının gerekebileceğini belirten  Gazi Huri, bunun için etkilenmiş uzvun çevresine dışarıdan iskele sistemlerinin  kurulduğunu, ancak bu yöntemin hasta konforu açısından bazı zorluklar  oluşturduğunu ifade etti.

Kemiklerin uzatılması için "hareketli kemik plağı" adını verdiği  ayarlanabilir yeni bir implant geliştirdiklerini bildiren Huri, çalışmasına  ilişkin şu bilgileri verdi:

"2012 yılında başlattığımız çalışmamızda, kırık veya kemik tümörü  tedavileri gibi kemikte kayıplara veya kısalıklara neden olabilen durumlarda  kemik boyunun uzatılması için yeni nesil bir implant geliştirdik. Ayarlanabilir  hareketli plağı sayesinde kemiği bir seansta ya da kademeli olarak  uzatabiliyoruz.

Günümüzde kemik uzatma ameliyatları, kanal içi çivilerle veya  iskele sistemleriyle sağlanırken, daha kolay uygulanabilir bir şekilde aynı  görevi görecek plaklara ortopedi pratiğinde henüz rastlanmamaktadır.

Yöntemimizde, örneğin trafik kazası sonucu kol kemiğinde kısalık  oluşan bir hastada bu durum hareketli kemik plağı ile tek bir seansta veya günde  1 milimetre uzatılarak tedavi edilebilecek. Bu teknikle plak kemiğe vidalar ile  sabitlense de implantın kırık hattında uzamaya ya da kısalmaya izin vermesi oldukça önemli bir özellik.

Bu özelliği sayesinde hem kırık kaynaması için önemli  olan kırık uçlarının birbirine yaklaştırılmasına, yani kompresyona hem de kemik  uzatma işlemine, yani distraksiyona izin vermektedir."

Prototipler 3 boyutlu yazıcıda üretildi

Doç. Dr. Huri, kemiklere yerleştirilen implantların prototiplerini  önce 3 boyutlu yazıcılarda ürettiklerini ve bunu kemik modelleri üzerinde  denediklerini söyledi.

Geliştirdikleri hareketli kemik plağının dünyada muadili olmadığını  tespit ettikleri için Koç Üniversitesi ile uluslararası patent başvurusu  yaptıklarını aktaran Huri, ABD'de, Avrupa'da, Japonya'da ve Türkiye'de geçerli  uluslararası patent aldıklarını bildirdi.

Dünyada ortopedi ameliyatlarında yeni Türk icadına doğru

Gazi Huri, geliştirdikleri implantın dünyada pek çok ilki  barındırdığına işaret ederek, kemiğe vidalarla müdahale edildikten sonra hiç bir  kemik plağı kırık hattında manipülasyona izin vermezken, patentli ürünlerinin  bunu sağlayabildiğini belirtti.

Yeni nesil plağın tekniğine uygun olarak uygulandığı takdirde, çocuk  hasta grubunda uzun kemiklerdeki büyüme çekirdeklerine de zarar vermeyeceğinden  güvenli bir biçimde kullanılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Huri, ayrıca minimal  invaziv cerrahiye uygun olarak tasarlanan bu yöntemin, tedavi sırasında kemik ve  çevresindeki yumuşak dokularda da en az düzeyde hasara neden olacağını dile  getirdi.

Çalışmayı koyunlar üzerinde denediklerini belirten Huri, şu bilgileri  paylaştı:

"Koyunların kaval kemiklerine 3 santimetrelik kemik defekti   oluşturduk ve hareketli kemik plağımızı uyguladık. Daha sonra segment transferi  tekniği ile kemikte günde 1 milimetre kaydırma yaparak koyunları 4 ay takip  ettik.

Bu sürenin sonunda koyunların kemiklerinde yaratmış olduğumuz 3 santimetre  defektin tamamen kapandığını gördük. Bu çalışmamızı da Avrupa'nın önemli ortopedi  ve travmatoloji kongrelerinden birinde sunduk."

Testler insanda uygulanabileceğini gösteriyor

Gazi  Huri, teknolojinin insana uygulanabilme aşamasına gelmesi için  klinik araştırmaların yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Hedefimiz, bu  çalışmayı en kısa sürede en ileri teknolojiyle insanlığın hizmetine sunmak. Şu an  biyomekanik testlerimiz, yöntemin insana uygulanabileceğini gösterecek düzeyde.  Bu noktada verileri belgelendirme sürecindeyiz." diye konuştu.

Huri, geliştirdiği tekniği ABD'deki Stanford Üniversitesinden ve  Avrupa'dan bilim insanları ile paylaştığını aktararak, meslektaşlarının çalışmaya  bakışını, "Plağın, mevcut teknolojinin çok üzerinde bir düşünce yapısında  olduğunu ve omuz, diz, köprücük kemiği gibi farklı anatomik bölgelere de  uyarlanması gerektiği yönünde görüşler aldık." sözleriyle aktardı.

Sistem gelişirse insan boyu da uzatılabilecek

Doç. Dr. Huri, "söz konusu yöntemin boyunu uzatmak isteyenler için  kullanılıp kullanılmayacağı" na ilişkin soru üzerine, etik olarak kozmetik amaçlı  boy uzatmadıklarını söyledi.

Boy uzatma için mevcut yöntemlerin vücudun dışından iskele sisteminin  kurulmasıyla yapıldığını aktaran Huri, bu tekniğin barındırdığı riskler nedeniyle  estetik amaçlı pek yapılmadığını belirtti.

Geliştirdikleri implantta komplikasyon ihtimalini minimalize edilmesi  için çalışmalarının bulunduğuna işaret eden Gazi Huri, "Sistemimizin avantajı,  dışarıya maruziyetin minimal olması. Birinci jenerasyonu tamamlanmış kemik  plağının geliştirilmesi için TÜBİTAK projemiz de devam ediyor.

Bu projede  üreteceğimiz uzaktan kontrol sistemi ile tornavida gibi mekanik bir aygıta  ihtiyaç kalmadan kemik uzaması sağlanmış olacak ve ileriki dönemlerde boy uzatma  için de kullanılabilecek duruma gelebileceğiz." dedi.