Kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hışıltı solunum... Tüm bunlar astımın en önemli belirtilerini oluşturuyor. Ülkemizde her 100 yetişkinden 7'sini etkiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülcihan Özkan, kış aylarında daha sık görülen astım hakkında şu bilgileri veriyor:

SOĞUKLARDAN KORUNUN:
Hava yollarının ataklar halinde gelen daralması ile seyreden astımda toz, duman, gazlı buharlı, kokulu ortamlar, ev tozu akarları, aşırı sıcak ortam, aşırı soğuk, kirli hava ve sigara gibi faktörler hastalığı tetikliyor.

İLAÇLARI AKSATMAYIN:
Kronik bir hastalık olan astımda, ilaçların düzenli kullanılması hayati önem taşıyor. Tedavinin düzenli devam etmesi hastalığın seyrinde etkin rol oynuyor.

YÜRÜYÜŞ YAPIN:
İlaçlarını düzenli kullanan astım hastalarının spor yapması hastalığın şikâyetlerini de olumlu yönde etkiliyor. Yüzme ve yürüyüş başta olmak üzere tüm sporlar astıma iyi geliyor.

GRİP AŞISI YAPTIRIN:
Astım özellikle kış aylarında daha sık görüldüğünden grip ve soğuk algınlığından da korunmak gerekiyor. Uzmanlar, astım hastalarına grip aşısı yaptırmalarını öneriyor.

ŞİFASI LAVANTADA

ISIRGAN OTU: Astım ve bronşite iyi gelir. Ciğerleri temizler.

LAVANTA: Çayı içildiğinde ya da buhar banyosu yapıldığında nefesi açar.

BIBERIYE: Günde 2 kez çayı içildiğinde nefesi düzenler.

ADAÇAYI: Öksürüğü keser. Astım şikayetlerini hafifletir.

ANASON ÇAYI: Sakinleştirici etki gösterir.

ÇÖREK OTU YAĞI: Yarım çay kaşığı yağ, içildiğinde ya da sızma zeytinyağı ile karıştırılarak salatalarla tüketildiğinde astım şikayetlerini azaltır.

KEÇIBOYNUZU: Pekmezi, ciğerleri güçlendirir. Nefes almayı kolaylaştırır.

SARIMSAK: Akciğerde meydana gelen iltihabı azaltır. Bronşları açar.

SOĞAN: Astım şikayetlerini azaltır.

YUMURTA: Akciğeri temizler. Nefesi açar.