Kahramanmaraş'ta Büyükşehir Belediyesi, Sütçü İmam Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle 3 Ekim 'Dünya Yürüyüş Günü' dolayısıyla 'Her gün on bin adım' sloganıyla yürüyüş düzenlendi. 

Düzenlenen yürüyüş Kervan Pastanesi önünde start alan yürüyüşe Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KSÜ Tıp Fakültesi Dekanı Kamile Gül, İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı'nın yanı sıra yüzlerce vatandaş katıldı.

Burada toplanan vatandaşlar 'Her gün bin adım' sloganıyla ellerinde dövizlerle Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'ne kadar yürüdü.

Sağlıklı yaşamla ilgili sloganların atıldığı yürüyüş sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Bütün Kahramanmaraşlıların sporda sıhhatte birleşmesi hepimiz açısından çok önemli” dedi. Vali Özkan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ın bütün gençleri öğrencileri, bütün kuruluşlarıyla beraber Büyükşehir Belediyemiz, Sağlık Bakanlığının ilgili birimleri, Milli Eğitim Bakanlığımız, Gençlik ve Sporun ilgili birimleri hep beraber insanlarımızla öğrencilerimizle, halkımızla beraber sağlıklı yaşama, yaşam kalitesini arttırmaya yönelik adım atmak üzere hep beraber aynı havayı teneffüs ediyoruz. Bugünde böyle bir organizasyonla özellikle obezite ile mücadele, sağlıklı yaşamın bütün şartlarını tahakkuk ettirmek üzere oluşturulmuş hedeflerimizden ilkinin adımını atmış olduk. Esasen bütün öğrencilerimizin bu tür aktivitelerle buluşması ilimiz açısından insanlarımızın sağlığı, sıhhati açısından çok önemli. Bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımızın bütün okullarda, bütün öğretmenlerimizin yüksek derece de ilimizde bir duyarlılığı var. Milli eğitim camiasına bu konuda teşekkür ediyoruz. Belediyemizin sportif aktivitelerini başarılı buluyoruz. Bunun yanında altyapının iyileştirilmesi, spor alanlarının yaygınlaştırılması önem arz ediyor. Büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimize bu yönüyle teşekkür ediyoruz.” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise “Her açıdan hem ülkelerin sağlığını hem ekonomisine çok büyük zarar vermektedir. Ülkenin verimini düşürmekte, çalışma performanslarını düşürmektedir. Tabi buna çok dikkat edilmesi lazım. Aslında bu çok önemli bir tehdittir. Obezite milletler, insanlar, ülkeler için artık makro tehdit haline gelmiş durumda. Bunun için bizde Kahramanmaraş’ta yoğun gayret ediyoruz. Özellikle yaz spor okullarıyla çocuklarımıza spor alışkanlıkları oluşturma gayreti içerisindeyiz. 10 binlerce çocuğumuza spor etkinliği kursu veriyoruz. Sırf spor alışkanlığı oluşsun diye salonlar açtık ve açmaya devam ediyoruz. Halı sahalar, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, yaparak hep beraberce hamt olsun insanları hareketlendirmeye ve obezite derdinden kurtulmaları için çalışıyoruz. Çünkü obeziteden sonra damar hastalıkları başta olmak üzere diyabet gibi birçok hastalık da peşinden gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Tıp Fakültesi Dekanı Kamile Gül, şunları söyledi; “3-4 Ekim Dünya yürüyüş günü dolayısıyla fiziksel aktiviteye dikkat çekmeye çalıştık. Obetizenin en önemli nedeni fiziksel aktivitenin olmaması ve beslenme bozukluğudur. Bu nedenle de şu an Türkiye’de halkın 3’te biri obez, 3’te biri kilolu ve obeziteye bağlı olarak ta maalesef başta şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, kalp hastalığı, damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlayan bir durum. Şu an pandemi yapmış durumda. İlerleyen zamanlarda bu neredeyse halkın yüzde 50’sini içeriye alacak. Eğer şimdiden gereken önlemleri almazsak ilerleyen zamanlarda bizi çok daha ciddi sorunlar bekliyor. Çünkü şu an çocuklarımızda bile obezite oldukça yüksek oranda. Bu böyle devam ederse gelecek nesillerimiz maalesef sağlıksız olacak. Bizim öncelikli amacımız sağlıklı beslenmeyi sağlamak, sağlıklı nesiller yetiştirmek ve böylece de sağlıklı bir ülke haline gelebilmek. Bunun için de temelden başlamak gerekiyor. Yani evet obezite tehlikeli bir hastalık ve pek çok hastalığa da zemin hazırlıyor. Ama bu önlenebilir bir hastalık. Eğer biz şimdiden gereken önlemleri alırsak daha sonraki dönemde nesillerimiz, çocuklarımız daha sağlıklı hale gelecek. Bunun içinde bütün kurumlarla beraber bu konuya dikkat çekmeliyiz.”