Demir ilaçlarıyla alınan süt ve sütlü ürünler demirin etkisini düşürür alınma zamanlarında araya birkaç saat konmalıdır. Yeşil çay antioksidan, idrar söktürücü, yağ yakıcı etkisinden dolayı çok kullanılan bir bitkidir. Fakat kan sulandırıcılar, bazı antibiyotikler, bazı tansiyon ilaçlarıyla kullanımında ilaçların istenen iyileştirici etkisi düşebilir" uyarısında bulundu.

SAĞLIKTA TASARRUF

Eşdeğer ilaç sorununa değinen Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Saymanı Ecz. Kazım Aykanat ise eşdeğer ilacın sağlık bütçesinde önemli tasarruflar sağlayacağını, patent süresinin dolmasıyla oluşan rekabet ortamında referans ilacın fiyatının da düşmesine neden olacağını, bu durumun üretici firmaları yeni ilaçlar keşfetmeye zorlayacağını, nispeten ucuz olmaları nedeniyle ilaca ulaşmayı kolaylaştırarak tedavi olanaklarını yaygın hale getireceğini ifade etti.  
Aykanat, “Eşdeğer ilaç; güvenilir, etkin ve ekonomik ilaçtır. İlacın oluşturduğu etki, sağladığı fayda açısından baktığımızda orijinal ilaç ile eşdeğer ilaç arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Eşdeğer ilaçlar da diğer ilaçlarda olduğu gibi belirli aşamalar ve testlerden geçirilip ruhsatlandırılmakta ve halkın kullanımına sunulmaktadır. Son yıllarda giderek artan sağlık harcamaları konusu tüm dünyada yaygın bir sorun haline gelmiştir. Bu maliyetlerin düşürülmesi için formüller arayan ülkelerde eşdeğer ilaçlar giderek önem kazanmaktadır. Ülkenin sağlık kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi açısından “eşdeğer ilaç” konusunun hekimler, eczacılar, sağlık otoriteleri ve hastalar tarafından doğru anlaşılması eşdeğer ilaçlardan en etkin şekilde yararlanabilmek için temel gereksinimdir. Bu bilincin toplum içinde yaygınlaşması ve ilgili uygulamaların yaşama geçirilmesi bakımından Eczacı tüm dünyada en önemli kaynak ve odak noktası olarak kabul edilmektedir.” diye belirtti.

DERMOKOZMETİK ÜRÜNLERE DİKKAT

Dermokozmetik ürünlerin cildi güzelleştirmenin yanı sıra tedavi edici bir etkiye sahip olduğunu belirten Ecz. Neylan Zırhlıoğlu, "Bu alanda Türkiye'de tek eğitimli meslek grubu eczacılardır. Bu tür ürünler mutlaka eczanelerden ve eczacı danışmanlarından alınmalıdır" dedi. 
Dermokozmetik ürünlerin mutlaka bir eczacıya danışılarak alınması gerektiğine dikkat çeken Uluslararası Geleceğin E hali Yürütme Kurulu Üyesi Ecz. Neylan Zırhlıoğlu, "Kozmetik ürünler cildi güzelleştiren, dermokozmetik ürünler ise tedavi eden ya da tedaviye yardımcı ürünlerdir ve bunlar içlerinde aktif madde içerirler. Dermokozmetik ürünler eczanelerden tüketicilere ulaştırılıyor ve içlerinde tedavi edici ürünler olduğu için bunların üretim aşamalarında zararsızlık, stabilite testleri yapılıp etken maddenin oranları ölçülüyor. Dolayısıyla bu ürünler mutlaka eczanelerden ve eczacı danışmanlarından alınmalıdır. Hekimler de eczacılar da bu konuda öneride bulunabiliyor. Çünkü eczacılar olarak biz üniversitelerde fitoterapi, farmakognozi, kozmetoloji eğitimleri alıyoruz. Dolayısıyla biz bunlarla bir mesleki etkinliğe sahip oluyoruz. Eczacı bu konuda tavsiye gücü en yüksek meslek grubudur." diye konuştu. 

RAFİNE GIDALARDAN UZAK DURUN
Uluslararası Geleceğin E hali Yürütme Kurulu Üyesi Ecz. Selim Parlak da, şişmanlık ve beslenme ilişkisine dikkat çekti. Parlak, “Yaşamsal fonksiyonlarımızın devamı için gerekli olan bazal enerjimizin ve harcadığımız enerjinin sürekli olarak üzerinde kalori alınırsa, düzenli olarak yaş alımına paralel olarak da kilo alınmaktadır” şeklinde konuştu. 
Sağlıklı bir yaşam için temel ihtiyaçların sağlıklı ve dengeli beslenmek, bol su tüketmek, sağlıklı uyku uyumak ve düzenli olarak egzersiz yapmak olarak sıralayan Parlak şöyle devam etti:

 “Haftada en az üç gün düzenli egzersiz yapılması önerilmektedir. Günde en az yarım saat, spor kıyafetleri ile sağlıklı yaşam hedefiyle yürüyüşler yapılmalıdır. Buna düzenli vakit ayrılamıyorsa, hiç değilse arabaya, asansöre vb. bağımlı yaşamlardan kurtulmaya çalışılmalıdır. Tüm canlıların yaşamlarının devamı için gereken; oksijen, besin ve sudur. Sağlıklı yaşam bu temel ihtiyaçların temini kadar denge, miktar ve kalitesine de bağlıdır. Beslenmemizden katı bir şekilde uzak tutmamız gereken besinlerin başında rafine gıdalar, özellikle rafine yani işlem görmüş, doğallığını yitirmiş, faydası kalmamış olan karbonhidratlar gelmektedir. Bunlar da başlıca beyaz un, beyaz şeker ve tüm alkollerdir. Sağlıklı beslenme ile kast edilen aslında dengeli ve dönüşümlü beslenmedir. Beslenme bir alışkanlıktır. Beslenmeyi, ailesel, yöresel, kişisel, bilgi, görgü ve maddi etkileyen çok sayıda faktör vardır. Sağlıklı yaşam için ya da hastalıklardan uzak olabilmek için beslenme önemlidir, o zaman halkımızın bu konuyu öğrenmesinde biz Eczacılara önemli bir görev daha düşmektedir. Bize danışan herkese ama öncelikle hastalarımıza, beslenmeleri ile ilgili bilgi vermemiz gerekir.”