Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlayan, halı sahaya gidecekler için hayati uyarılarda bulundu. Sporu amatör olarak sürdürmenin insan vücuduna yararlı bir şey olduğunu fakat halı saha maçı gibi bir anda yüksek efor sarf edilen spor türlerini yaparken çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. 

"ANİ ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİYOR"

Korona virüsün varlığını ve etkilerini her daim göz önünde tutarak hareket edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Çağlayan, “Sporseverlerin, kısıtlamaların kalkmasıyla bazı şeyleri hiçe saymadan spor yapmaları şart. Bu spor dallarından biri de halı saha maçları. Halı saha işletmecileri bu sözümü sevmeyebilir ama biz kardiyoloji ekibi olarak halı saha sporuna sıcak bakmıyoruz. Bunun en önemli nedeni ise orta yaş ve üzeri insanların antrenman yapmadan halı sahaya gidip çekişmeli maçlara katılmasıdır. Bedeni spora alışmamış ya da uzun süredir spor yapmamış bir insan birdenbire böyle bir maç yaparsa, sonucunda ölümcül kalp ritim bozuklukları, kalp krizi hatta ani ölümle bile karşılaşabilir" diye konuştu.

"TEMKİNLİ DAVRANMAK GEREKİYOR"

Sporun bilinçli yapıldığı sürece insan sağlığına zararı olmayacağının altını çizen Çağlayan, insanın vücudunu yapacağı spora önceden hazırlaması gerektiğini vurguladı. Çağlayan, "Sadece halı sahalar değil, herhangi bir spor etkinliği öncesi mutlaka vücudunuzu kontrol edin. Hazır olmadan başlamayın. Vücudun ritmini ve dayanıklılığını bilerek başlamanın faydası var. Maç öncesi ısınma hayati önem taşıyor. Maça yürüyerek gidilebilir. Salgın sürecinde hareketsizliğe alıştığımız için temkinli davranmamız gerekiyor" dedi.

İLK ETAPTA ZORLANDILAR

Salgın sürecinde uzun bir süre halı saha maçlarına ara verdiğini ve yeniden futbol oynamanın kendisini mutlu ettiğini belirten 26 yaşındaki Mete Şimşek, ilk etapta koşmakta zorlandıklarını ve bazı arkadaşlarının maçın henüz 15’inci dakikasında yorulduklarını ve koşmayı neredeyse bıraktıklarını söyledi.