Kahramanmaraş’ın özel lezzetleri arasında yer alan ‘Maraş kelle paça’ kış mevsiminde gripten korunmak isteyen vatandaşlar tarafından sıkça tüketiliyor.
Gribin düşmanı olan Maraş paçasını gündemine alan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın önerileri, bu kelle paçaya ilgiyi ikiye katladı.

Kahramanmaraşlı vatandaşlar, kelle paça çorbasını grip ve soğuk algınlığı dışında vücudun bağışıklık sistemine büyük katkı sağladığı için tükettiklerini söyledi.

Kahramanmaraş kelle paçasının olmazsa olmazlarından sumak ekşisi olduğunu belirten ustalar, paçanın en faydalı yerinin de ayaktan yapılan paça olduğunu söylüyorlar.
Kahramanmaraş’ta 40 yıldır paçacılık yapan Mehmet Paçacı, “Paça sağlık için her zaman tüketilmelidir” dedi.

Paçacı, “Yıl 1978’den beri ben paça işini yapıyorum. Paçanın faydaları saymakla bitmez, her türlü derde devadır. Prof. Dr. Canan Karatay’ın da söylediği gibi, insan sağlığına faydası olan yiyeceğimizdir. Paçanın yapımı biraz zor ve meşakkatlidir. Suyunun en az 8 saat kaynaması gerekir, sumak ekşisi, sarımsağı ve acılı sosu olmazsa olmazlarındandır. Sağlık için en ideal 7 gün 24 saat yiyecektir. Kahramanmaraş’ın dışında farklı içeriklerle yapılabilir ama orijinal halini biz yapıyoruz. Paçanın fiyatları çok caziptir, porsiyonu 10 liradır. Ama çeşitlerine göre fiyatları da değişir” diye konuştu.

Paça ustası Ramazan Dağ ise, “Hayvanın her yeri sağlıklıdır ancak ayaktan yapılan paça diğerlerine göre sağlığa daha çok faydalıdır. Beyin ayrı bir lezzet, dil ayrı bir lezzet, yanak ayrı bir lezzet, gözü ayrı bir lezzettir. Paçanın her yeri dertlere devadır ancak ayak paça daha çok faydalıdır” şeklinde konuştu.

Halil İbrahim Kantarcı adlı vatandaş ise, “Paça gribe, soğuk algınlığına ve diğer hastalıklara deva niteliği taşır. Maraş paçasının diğer yörelere göre özelliği daha fazladır, rengi siyah tadı da çok güzeldir” dedi.