Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Fırat Tutal, diyabet cerrahisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu:

"Diyabet, her geçen gün yaygınlaşan ve insan vücudunda neden olduğu komplikasyonlar yüzünden tehlikeli olarak görülen bir hastalık. İki tip olan diyabet rahatsızlığında en yaygın olarak karşılaşılan Tip 2 olarak bilinen 'diabetes mellitus'tur. Tip 2 diyabet, genellikle aşırı vücut yağından kaynaklanır. İnsülin tedavisi, beslenme şeklinin değiştirilmesi, ilaç kullanımı gibi yöntemler diyabet hastalığında kullanılan geçici çözümlerdir.

DİYABET CERRAHİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER

Diyabet genellikle obezite yüzünden ortaya çıkan bir hastalıktır. Kronik ve ilerleyici bir rahatsızlık olan Tip 2 diyabet, zaman içerisinde kötüleşebilir. Bu gibi durumlarda kan şekerini kontrol altına alabilmek adına yüksek dozajlı ilaçların kullanılması gerekir. Diyabet cerrahisinde kullanılan metabolik ve bariatrik cerrahi yöntemleri sayesinde diyabet kontrol altına alınarak tedavi edilebilir.

Diyabet cerrahisinde çeşitli yöntemler kullanılır. Kullanılan bu yöntemler sayesinde Tip 2 diyabet rahatsızlığı kalıcı olarak tedavi edilir. Tüp mide ameliyatı, mide bandı, duodenal switch diyabet cerrahisinde kullanılan yöntemler arasındadır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde yalnızca diyabetten ve fazla kilolardan değil, kolesterol ve tansiyon yüksekliğinden de kurtulmak mümkün olur. Yöntemlerin işe yaraması için mutlaka hastalarının insülin rezervlerinin yeterli olması gerekir.

TÜP MİDE AMELİYATI

Genellikle obezite tedavisinde kullanılan bir yöntem olan tüp mide ameliyatı Tip 2 diyabet rahatsızlığında da kullanılır. Hastalara tip mide ameliyatının uygulanabilmesi için yeterli insülin rezervlerine sahip olması gerekir. Tüp mide ameliyatı sayesinde hastalar fazla kilolarından ve aynı zamanda diyabet rahatsızlığından da kurtulur.

GASTRİK BYPASS AMELİYATI

Gastrik bypass ameliyatları da tüp mide ameliyatları gibi hem obezite hem de diyabet tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tüp mide ameliyatında yalnızca mideye müdahale edilirken gastrik bypass ameliyatlarında hem mideye hem de ince bağırsağa müdahale edilir. Mideden ve ince bağırsaktan alınan parçalar sayesinde alınan gıdaların tamamen sindirilmesi engellenir. Bu sayede fazla kilolardan ve diyabet rahatsızlığından kurtulabilinir.

TRANSİT BİPARTİSYON AMELİYATI

İşlem sırasında ilk önce tüp mide ameliyatı yapılır. Daha sonra ince ve kalın bağırsakların birleştiği yerden itibaren ortalama 250 cm kesilir ve midenin alt ucuna bağlanır. Yapılan işlem sonucunda yiyeceklerin 1/3’ü normal yoldan , geri kalan kısmı da yeni yapılan yoldan devam eder."