Eğer D vitamini eksikliği konusunda sorunlar yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Çünkü Türkiye'de her 3 kişiden 2'si D vitamini değerlerinde düşüklük yaşıyor. Güneşin D vitamini kazanmaya yardımcı olduğunu göz önüne alırsak, Antalya'da bile D vitamini eksiklikleri görüldüğü bir gerçek.

Peki D vitamini eksikliği ne gibi sorunlara sebep olur? Kemik ve eklem ağrıları başta olmak üzere, aşırı terleme, kaslarda hassasiyet, halsiz hissetme, metabolizma yavaşlığı D vitamini eksikliğinin yol açtığı fiziksel sorunlardan birkaçı. D vitamini eksikliği kişiyi ayrıca ruhen de etkiliyor. Depresyon ve bitkin ruh halinden şikayetçiyseniz D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını kontrol ettirmekte fayda var.
 
Uzman Dr. Tülay Kadıoğlu, D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, D vitamini hangi besinlerde bulunur açıkladı.
 
BAĞIŞIKLIĞIN GÜÇLENDİRMEDE D VİTAMİNİ ETKİSİ!
 
D vitamini kemik yapımını sağlamaktadır. Kemik yapımı tamamlansa bile, D vitamini kemiklerin güçlenmesini ve ileride ortaya çıkabilecek osteoporoz riskini önler. Bağışıklığı güçlendiren D vitamini eksik olduğunda, rahim, meme ve bağırsak kanserlerinin sıklaşır.
 
Ayrıca insülin direnci sorunun ortaya çıkmasının engellenmesinde de önemli katkısı vardır.
 
Başta kanser olmak üzere;
 
Diyabet,
 
Hipertansiyon,
 
Kalp hastalığı,
 
Sık enfeksiyon,
 
Romatizmal hastalıklar,
 
Kronik yorgunluk,
 
Depresyon gibi sorunlara sebep olur.
 
OFİSE KAPANIP ÇALIŞMAK D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE SEBEP!
 
Provitamin şeklinde alınan D vitamini, deri altında UVA ışınları ile aktifleşir. Kapalı ofislerde saatlerce güneşten uzak kalarak çalışmak, D vitamini eksikliğinin sebeplerinden biri. D vitamini kalsiyum ve potasyumun emilmesini, kemiklerde depo edilmesini sağlar. D vitamini fazlası ise kireçlenmeye neden olur. Bu nedenle değerin düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir.
 
D VİTAMİNİ İÇİN NASIL GÜNEŞLENİLMELİ?
 
D vitamini almada en önemli kaynak güneş ışınıdır ve bu ışınların etkisiyle deride oluşur. Kollarınız, bacaklarınız ve yüzünüzün 20 dakika gün ışığıyla temas etmesi, günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza yeter. Gerekli güneş ışığı miktarı; kişini yaşı, deri rengi, güneşle etkileşim süresi ve varsa diğer tıbbi sorunlara göre değişir. D vitaminin deride yapımı yaşla giderek azalır. Deri rengi koyu olan kişilerde, yeterli D vitamininin deride oluşması için, özellikle kış aylarında uzun süreli gün ışığına gereksinim vardır.
 
D VİTAMİNİ DİĞER VİTAMİNLERDEN FARKLI!
 
D vitamini, diğer vitaminlere oranla daha az sayıda besinde doğal olarak bulunmaktadır. Bu da yalnızca %20’sinin besinler aracılığıyla alınabileceğini göstermektedir ki vücudun ihtiyaç duyduğu miktar için yeterli değildir. Gıda yoluyla alınsa bile, D vitamininin yararlı olabilmesi için vücut tarafından değişime uğratılması gerekir. D vitamini eksikliği belirlenen kişilerde düzenli ilaç kullanımı ve vitamin takviyeleri, ruh ve beden sağlığı açısından önemlidir.
 
D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? İŞTE D VİTAMİNİ BULUNAN YİYECEKLER!
 
1. Balık yağı
2. Somon ton balığı
3. İstiridye
4. Yumurta sarısı
5. Peynir 
6. Tereyağı
7. Karaciğer