Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, depresyon dünyadaki en yaygın hastalık ve engellilik nedenidir. Küresel olarak 350 milyon insanın depresyondan etkilendiğini tahmin ediyorlar. Peki, Depresyon ne demek? Depresyon iyileşme süreci ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

DEPRESYON İLE İLGİLİ GERÇEKLER

Depresyon, kadınlar arasında erkeklerden daha yaygın olarak görülür.

Belirtiler arasında neşe eksikliği ve insana mutluluk veren şeylere duyulan ilginin azalması sayılabilir.

Ölüm gibi travmatik durumlar, genellikle depresyonun özelliklerinden ayırt edilebilen ruh hali değişikliklerine sebep olur.

Depresyonun nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır, ancak genetik, biyolojik, çevresel ve psikososyal faktörlerin karmaşık bir birleşimi olması muhtemeldir.

DEPRESYON NEDİR?

Depresyon, sürekli düşük bir ruh hali ve üzüntü ve ilgi kaybı hissi ile karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Ortalama 6 ila 8 ay süren, kalıcı bir problem değil, kalıcı bir sorundur.

DEPRESYON BELİRTİLERİ

– Önceden zevk alınan aktivitelere olan ilginin azalması, cinsel istek kaybı
– İstemsiz kilo kaybı (diyet olmadan) veya – iştahsızlık
– Uykusuzluk veya hipersomni (aşırı uyku)
– Sinirlilik
– Psikomotor ajitasyon, örneğin depresyonlu hastaların çoğunda durgunlaşma görülürken bazılarında hareketlilikte bir artış gözlenir.
– Yorgunluk veya enerji kaybı
– Değersizlik veya suçluluk duygusu
– Düşünme, konsantre olma ya da karar verme becerisinin bozulması
– Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri veya intihar girişimi

İYİLEŞME SÜRECİ

Depresyon tedavisi olan bir rahatsızlıktır. İyileşme oranı yüzde yüze yakındır. İlaç ve/veya psikoterapi yararlıdır. Hem ilaç, hem psikoterapi en iyi sonucu verir. İyileşme ilaçların kullanımı ile 15-20 gün içinde başlayacak, 6 hafta içinde belirgin hale gelecek ve 3 ay içinde stabil hale gelecektir.

Depresyonun yineleme riski olabilir. İleride yinelese bile tedavisi mümkündür.
İyileşme iniş ve çıkışlarla gerçekleşir. Antidepresan ilaçların bağımlılık yapma riski bulunmamaktadır. Etkileri genellikle 2 ya da 3 hafta arasında başlar ancak yan etkileri hemen ortaya çıkar ama kalıcı değildir. İlaç kullanımı durumun düzelmesi halinde bile doktora danışılmadan bırakılmamalı ve doz değişikliği yapılmamalıdır.