Gece Terörü Nedir?
Genellikle 3-12 yaş arası çocuklarda çeşitli sebeplere bağlı görülen uykusun ikinci ve derin olan evresinde yaşadıkları kabusu andıran durumun adıdır.Bu rahatsızlık bir uyku sorunudur.Uykunun ikinci evresinin yani non – REM evresinin 3 ve 4'üncü kısımları arasında meydana gelir. Bu da yaklaşık olarak, çocuğunuzun uykuya dalışından 90 dakika sonrasına denk düşmektedir. Kâbuslarla olan farklılığı ilk olarak bu evre değişikliğiyle açıklanabilir. Çünkü kâbuslar uykunun ilk evresi olan REM sırasında meydana gelirken, gece terörü, çok daha derin bir uyku kabul edilen non – REM sırasında olmaktadır. Çocuklar kâbuslarını uyandıklarında hatırlayabilir ve anlatabilirler. Oysaki gece teröründen sonra çığlıklar atarak uyanan çocuk neden korktuğunu bile bilmemektedir ve dolayısıyla sakinleştirilmesi daha zor bir ruh halinde olur.

Peki neden olur?
Anne babaların psikolojisini de bozan bu rahatsızlığın nedenleri genellikle şöyledir:
İçinde bulunulan yaşamsal zorluklar
Yüksek ateş
Uykusuzluk
Beynin işleyişini etkileyebilecek ilaç kullanımı
Ameliyat öncesi verilen anestezi
Yaşadığı bir travma

Gece terörleri, devamlılığı olan episodlar halinde gelir.Nöbetin ardından çocuğunuzu çok morkmuş,endişeli ve ağlarken bulursunuz.Ne yaşadığını,uykusunda ne gördüğünü tam olarak oda bilmez ve dolayısıyla anlatamaz.Çocuğunuza sakinliğinizi koruyarak sadece sarılın ,elini tutun ve geçtiğini,onun yanında olduğunuzu söyleyin.Ne gördün rüyanda ?diye ısrarla sorular sormayın çünkü kendiside bilmez .Bu nöbetler sırasında çocuğunuz aşırı terler,kalbi çok hızlı atar ve nefes alıp verişleri de yine çok hızlıdır.Bzı terörler 1-2 dakika sürerken bazı nöbetler yarım saati bulmaktadır.Çocuğunuz nöbet sonrasında yanınızda yatmak isteyebilir,telkinlerizle sakinleşerek uykuya dönebilir,bazı çocuklar ise uzun süren bir nöbet sonrasında yeniden uyumak istemez.

TEDAVİSİ
Gece Terörü için henüz hekimlerce verilen bir ilaç yoktur.Yapmanız gereken çocuğunuzu en kısa zamanda bir çocuk doktoruna götürmek olacaktır.Bir pedegogtan yardım almanız nedenlerini bulmanız konusunda size daha fazla yardımcı olur,nedenini bilirseniz sorunu da çözmüş olursunuz.Diğer yapmanız gerekenleri de şöyle sıralayabiliriz:
Çocuğunuzun odasını, yatağını ve yatağının çevresini güvenli bir hale getirin.
Uykusunu kaçırabilecek ya da uykusuzluğa neden olabilecek herşeyi odadan uzaklaştırın.
Düzenli bir uyku sistemi oluşturun.
Bu nöbetler sırasında sizinde sinirleniriz bozulabilir fakat anne baba olarak sakinliğinizi korumak zorundasınız.Sonunçta yaşadığınız onun o an yaşadığından daha kötü değil,böyle düşünün.Ufaklığınızın elini tutun ,sarılın ve sakin bir ses tonuyla usulca onu telkin edin.Korkusu geçip,kalp atışları düzene girene kadar bir süre yanında kalın.