Böbrekler normal işlevlerini yerine getirdiğinde, vücudun geri kalanı sürekli olarak “temiz” oksijen bakımından zengin kanla beslenir. Bununla birlikte, böbrekler iltihaplandığında, kanı etkili bir şekilde filtreleyemezler. Şimdi böbreklerin iltihaplanması ile karakterize olan nefrit hakkında merak edilenleri açıklamaya çalışacağız… Nefrit nedir? Nefritin türleri, nefrit nedenleri, belirtileri ve tedavisi… Hepsi ve daha fazlası haberimizde…

NEFRİT NEDİR?

Böbrekler vücudun filtreleridir. Bu iki fasulye şeklindeki organ, sofistike bir atık giderme sistemidir. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsüne (NIDDK) göre günde 120 ila 150 litre kanı işleyerek 2 litre kadar atık ürün ve su çıkarırlar. Akut nefrit, böbrekleriniz aniden iltihaplandığında ortaya çıkar. Böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olan böbreğin iltihaplanmasıdır. Akut nefritin çeşitli nedenleri vardır ve tedavi edilmediği takdirde sonuçta böbrek yetmezliğine neden olur.

NEFRİT TÜRLERİ

Birkaç akut nefrit türü vardır. Bunlar:

– İnterstisyel nefrit

İntertisyel nefritte, böbrek tübülleri arasındaki boşluklar iltihaplanır. Bu iltihap, böbreklerin şişmesine neden olur.

– Pyelonefritler

Piyelonefrit, genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı böbreğin iltihaplanmasıdır. Vakaların çoğunda, enfeksiyon mesane içinde başlar ve daha sonra üreterlere ve böbreklere doğru ilerler. Üreterler, her böbrekten idrarı mesaneye taşıyan iki tüpdür.

– Glomerülonefrit

Bu tip akut nefrit glomerüllerde iltihaplanma oluşturur. Her böbreğin içinde milyonlarca kılcal bulunur. Glomeruli, kanı taşıyan ve filtreleme birimleri gibi davranan kılcal damarların küçük kümeleridir. Hasarlı ve iltihaplı glomerüller, kanı düzgün bir şekilde filtrelemeyebilir.

NEFRİTİN NEDENLERİ

Her akut nefrit tipinin kendine özgü sebepleri vardır.

İnterstisyel nefrit

Bu tip genellikle bir ilaca veya antibiyotiğe karşı alerjik reaksiyondan kaynaklanır. Alerjik reaksiyon, vücudun bir yabancı maddeye anında tepki vermesidir. Doktorunuzun size verdiği tedavi amaçlı bir ilaç reçete etmiş olabilir, ancak vücut onu zararlı bir madde olarak görmektedir. Bu vücudun kendisine saldırmasını sağlar, iltihapla sonuçlanır.

Kanınızdaki düşük potasyum interstisyel nefritin başka bir nedenidir. Potasyum kalp atışı ve metabolizma dahil olmak üzere vücuttaki birçok fonksiyonu düzenlemeye yardımcı olur. Uzun süre ilaç kullanmak böbreklerin dokularına zarar verebilir ve interstisyel nefrite yol açabilir.

Pyelonefritler

Pyelonefrit vakalarının çoğu E.coli bakteriyel enfeksiyonlarından kaynaklanır. Bu tip bir bakteri öncelikle kalın bağırsakta bulunur ve dışkıladığınızda atılır. Bakteriler idrar yolundan mesaneye ve böbreklere gidebilir ve piyelonefritle sonuçlanabilir.

Bakteriyel enfeksiyon piyelonefritin önde gelen nedenidir, ancak diğer olası nedenler şunlardır:

– Sistoskop ile yapılan idrar muayenesi
– Mesane, böbrek veya üreter ameliyatı
– Böbrek taşlarının oluşumu, mineraller ve diğer atık maddelerden oluşan kaya benzeri formasyonlar

Glomerülonefrit

Bu tip böbrek enfeksiyonunun ana nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı koşullar aşağıdakileri de içeren bir enfeksiyonu teşvik edebilir:

– Bağışıklık sisteminde sorunlar
– Kanser öyküsü
– Kan yoluyla böbreklerinize ulaşan bir apse