Çağın vebası olan Alzheimer'a canlı hücreden üretilen biyoteknolojik ilaç ile tarihe karışacak. Genetik olarak Alzmheimer taşıyıcıları hastalık olmadan 20 yıl önce tespit edilerek ilaçla tedavi uygulanacak. Nörolojik alanda çığır açan çalışma için dünyada 100'den fazla ülkede insanlar üzerinde klinik çalışmalar devam ediyor. Kısa sürede ilaç piyasaya sunulacak.

HASTALIK GEN HARİTALARI ÇIKARILDI

Biyoteknoloji alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan ve Türkiye'ye de 700 milyon dolarlık yatırımla dikkatleri üzerine çeken Amgen, kapılarını SABAH'a açtı. Rhode Island bioteknoloji fabrikasında bilgi veren Nörobilim Ar-Ge Başkan Yardımcısı John Dunlop, nörolojik alanda yapılan yeni çalışmalarda dünyada 35 milyon insanda görülen ve tedavisi olmayan Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak yeni ilaç çalışmasını ilk kez açıkladı.

ALZHEİMERIN GENLERİNİ BİLİYORUZ

Dunlop, dünyanın en büyük genetik avcısı diye bilinen İnsan Gen Araştırma Şirketi DeCode'u satın alan Amgen'ın İzlanda'da yaşayan 335 bin kişinin gen havuzu ile tüm hastalıkların gen risk haritalarını çıkardıklarını söyledi. İnsan ömrünün uzadıkça küresel bir salgına dönüşen Alzheimer hastalığının genetik haritasını çıkardıklarını vurgulayan Dunlop, şunları kaydetti:

CANLI HÜCRE PROTEİNİ İLE ALZHEİMER ENGELLENECEK

"Burada gördük ki toplumun bir kısmının Alzheimer hastalığına karşı direnci, bir kısmının ise yatkınlığı var. Yatkınlığı olanlarda Trem 2 proteini mutasyona uğrayınca kişi yıllar sonra Alzheimer oluyor. Biz de direnci olan kişilerdeki genlerden yola çıkarak bir tedavi geliştirdik."

Canlı hücre proteinlerinden oluşacak bir ilaç üzerinde çalıştıklarını dile getiren Dunlop, "Alzheimer'da beynin üzerinde plakalar oluşuyor. Daha sonra inflamasyon (iltihaplanma) meydana geliyor. Kan testiyle Alzheimer'a genetik yatkın olan insanları tespit edip geliştirdiğimiz ilaç sayesinde Alzheimer olmalarını tamamen engelleyebiliriz. Yani Alzhemer olacak kişiyi 20 yıl önce tespit edebiliyoruz. Bunun için dünyanın 100 farklı ülkesinde 1200 kişi üzerinde klinik çalışmaya başladık. Klinik çalışma sonuçlandığında ilaç hastaların kullanımına sunulmasını bekliyoruz" diye konuştu. Dunlop, söz konusu tedavinin mevcut hastalar için de umut ışığı olacağını sözlerine ekledi. Alzheimer, dünyada 35 milyon insanda görülürken, Türkiye'de 600 binden fazla kişi bu hastalıkla yaşıyor. 5 milyon insanın Alzheimer olduğu ABD'de hastalığın sağlık bütçesine yükü 259 milyar dolar olarak tespit edildi.

BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ NEDİR?

Canlı hücrelerden, genetik mühendislikle hastalıkların tedavisinde kullanılan proteinler üretilerek elde edilen ilaçlara biyoteknolojik ilaç deniyor. Günümüzde kanserden, hemofili, MS, diyabet, büyüme geriliği, miyokard ve hepatit gibi hastalıklar biyoteknolojik ilaçlarla tedavi ediliyor.