On binlerce askeri harekete geçiren ve sınıra askeri yığınak yapan Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı planını gösteren harita yayınlandı. Rus devlet televizyonu ise, Türk üretimi Bayraktar TB2'leri hedef alan büyük bir skandala imza attı.

Ukrayna sınırına bir ordu yığan Rusya lideri Vladimir Putin, 2014'te el koyduğu Kırım'a S-400 füzeleri konuşlandırdı, Hazar Filosu'ndaki savaş gemilerini Karadeniz'e çekti ve Karadeniz'i Azak Denizi'ne bağlayan Kerç Boğazı'nı kapattı.

Rus donanmasının Ukrayna'nın sahil şehri Mariupol'u kuşattığını bildiren Rus medyası, bugün ise 20'yi aşkın savaş gemisinin muharebe pozisyonunda Ukrayna ve Romanya'ya doğru ilerlediğini yazdı.

Haberlere göre, 20'den fazla Rus savaş gemisi Kırım Yarımadası'nın güneyi ve batısında konuşlandı. Yerel medya ayrıca Karadeniz'e Baltık ve Kuzey filosundan da gemilerin gönderildiğini aktarıyor.

Donbas'ta Rus yanlısı ayrılıkçıların son 24 saat içinde sekiz ateşkes ihlali yaptığını aktaran Ukrayna medyası ise, Ukrayna ve Romanya savaş gemilerinin birlikte tatbikat yaptığını duyurdu. Kiev yönetimine göre, halihazırda sınır hattında 103 binden fazla Rus askeri bulunuyor.

SALDIRI HARİTASI
Rus medyası ayrıca, Ukrayna'ya muhtemel bir saldırının haritasını sayfalarına taşıdı. Buna göre, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donbas veya güneydeki Kırım'da en ufak bir provokasyonda ordu harekete geçecek.

Haritada dikkat çeken ayrıntı, Rus ordusunun Karadeniz ve Donetsk'ten yapacağı saldırılara ek olarak Ukrayna'nın kuzeyindeki Belarus'tan da ordu birlikleri saldırıya geçecek.

Ukrayna krizinin patlak vermesiyle yarım milyon askeri harekete geçiren Moskova yönetimi, en doğudaki Pasifik Okyanusu'ndan en batıdaki Baltık Denizi'ne kadar birçok noktada gövde gösterisine girişti.

Rus Savunma Bakanlığı televizyonu Zvezda, MiG-31'lerin okyanus üstünde alçaktan uçup füze ateşlediği görüntüleri yayınladı. Pasifik Okyanusu üstündeki hava hedeflerini önleyip yok eden füzeleri fırlatanlar ise, ilk kez Rus ordusundaki genç pilotlar oldu.

RESMİ TELEVİZYONA BAK!
Rusya devlet kanalı Rossiya 1 (Rusya 1) ise, 'Rus Lancet kalkış yaparken Türk Bayraktarlarının şansı yok' başlığıyla bir haberi ekrana getirdi. Haberde, Rus üretimi Lancet drone'larının Suriye'de kullanıldığı hatırlatıldı.

Ukrayna'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA'ları satın aldığını belirten Rossiya 1, Rus muharebe drone'u Lancet'ın test görüntülerinde Türk SİHA'sına saldırdığı simülasyonu yayınladı.

Tüm Batı ve NATO'yu karşısına alarak Ukrayna'ya savaş ilan etmeye hazırlanan Rusya, Bayraktar TB2'ler karşısında Dağlık Karabağ'da paramparça olan Pantsir hava savunma sistemini sınıra taşımıştı.

Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ savaşında kullandığı Pantsir'ler Türk SİHA'ları tarafından yok edilirken, Rus hava savunma sistemi aynı akıbeti Suriye ve Libya'da da yaşamıştı.

Rus medyası, hafta sonu da Ukrayna'nın elindeki Türk SİHA'ları Bayraktar TB2'lere karşı Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçılara ağır silahlar verildiğini yazmıştı. Haberlere göre, Pantsir ve Tor'un ardından elektronik sistemler Ukrayna'nın doğusuna konuşlandırılacak.

RUS GEMİLERİ İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇTİ
Rus lider Vladimir Putin Hazar Denizi'ndeki 15 savaş gemisini Karadeniz'e sevk etti, ardından donanmayı daha da güçlendirmek için Akdeniz'deki iki gemiyi daha İstanbul Boğazı'ndan geçirdi.

Tank taşıyan Alexander Otrakovsky ile Kondopoga adlı savaş gemileri, Putin'in el koyduğu Kırım'daki Sivastopol'da üslenen Rusya'nın Karadeniz Filosu'na katıldı.

İNGİLİZ GEMİLERİ MAYIS'TA KARADENİZ'DE
İngiliz The Sunday Times gazetesi ise, Britanya'nın Ukrayna'ya destek için Mayıs ayında iki savaş gemisini İstanbul Boğazı'ndan geçirip Karadeniz'e yollayacağını duyurdu.

The Times'ın haberinde, Akdeniz'de bulunan uçak gemisi Queen Elizabeth'teki F-35 jetleri ve denizaltı avcısı Merlin helikopterlerinin de söz konusu gemilere destek vereceği belirtildi.

Uçaksavar füzeleri ve denizaltı savarlarla yüklü gemilerin Karadeniz'e sevk edilmesine ilişkin henüz İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmış değil.

ABD SAVAŞ GEMİLERİ GİRİT'TE
ABD'nin Karadeniz'e göndermeyi Başkan Joe Biden ve Putin arasındaki görüşmenin ardından askıya aldığı savaş gemileri USS Donald Cook ve USS Roosevelt ise, Akdeniz'deki Yunan adası Girit'te demirledi.

SON 50 YILIN EN BÜYÜĞÜ
İngiliz basını ise, yaşanan gelişmeleri 'Rusya ve Ukrayna yarım milyon askeri harekete geçirdi' başlığıyla manşetten veriyor. Rusya'daki Echo Moscow radyosuna konuşan uzmanlar, Vladimir Putin'in son 50 yılın en büyük askeri sevkiyatı için emir verdiğini ve cephe hattındaki hareketliliğin Soğuk Savaş'ın en gerilimli dönemlerini hatırlattığını söylüyor.

Rus askeri analist Pavel Felgenhauer, kendisine yöneltilen 'Rusya savaşın eşiğinde mi?' sorusunu 'Neredeyse' kelimesiyle yanıtlayıp devam etti: "Tüm ordu topyekun seferberlik halinde, Pasifik'ten Baltık Denizi'ne kadar. Bütün birlikler. Bu 1973 veya 1962'den bu yana olmadı."

GERGİNLİĞİN ADINI KOYDU
Rus medyasındaki dikkat çeken haberlerde Moskova'nın en çok korktuğu senaryonun gerçekleşme ihtimalinin arttığını gösteriyor: 'Ukrayna NATO'nun yeni üyesi olabilir!' Romanya medyasından Contributors için yazan siyaset bilimci Valentin Naumescu, Rusya ile Ukrayna arasında süregelen gerginliğin adını koyuyor:

"Biden yönetiminin Rusya'yla yürütülen güç savaşının bu aşamasında uygulayabileceği ve Doğu Avrupa'daki koşulların yanı sıra Moskova'nın Avrupa'daki nüfuzunu kökten değiştirecek hızlı, acımasız ve stratejik açıdan ustaca bir hamle varsa o da budur: NATO zirvesi sırasında Ukrayna'yı Kuzey Atlantik İttifakı'na katılmaya davet etmek...

Rusya ile Batı arasındaki bu müzmin oyunda yapılacak böylesi bir hamle, Putin'in 2008'den bu yana inşa ettiği 'stratejik yapıyı', yani Rusya'nın Batı'nın 'saldırganlığı' karşısında güvenlik garantisi olarak gördüğünü ilan ettiği talihsiz 'tampon bölgeyi' bozabilir."

Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.

Son haftalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, Moskova’nın sınırın diğer tarafındaki askeri varlığını artırması iki ülke arasında sıcak çatışmaya yönelik endişeleri doruk noktasına çıkardı.

Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor. Taraflar arasındaki en son kapsamlı ateşkes, Temmuz 2020'de sağlanmıştı.

Ukrayna Parlamentosu, yedi yıl önce Kırım'ın ilhakı ve Donbas'taki gelişmeler sonrası Rusya'yı 'saldırgan' ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Vladimir Zelenskiy de, iki hafta önce Kırım'ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi'ni onaylamıştı.

Milliyet