SON günlerde kamuoyunu en çok meşgul eden konu, Poşet konusu…

Alışveriş için marketlere gidildiğinde…

-Kimisi çuval ile geliyor…

-Kimisi el arabasıyla…

-Kimisi eşeğe semer vurup getiriyor…

-Kimisi çocuklarıyla…

*

Velhasıl yatıyoruz poşet…

Kalkıyoruz poşet…

*

Bu uygulamadaki ilk verilere bakıldığında plastik poşet kullanımının % 70 lere varan oranda düştüğünü gösteriyor.

*

Ama öbür tarafta pet şişe, plastik, teneke kutu elimize ne geçerse rastgele atıyoruz…

Sokağa…

Yola…

*

Oysaki…

Atık Yönetmeliği şöyle diyor; “Atıkların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanmasını, atık oluşumunun azaltılması, atıkların yeniden kullanımı, geri dönüşümü, geri kazanımı gibi yollar ile doğal kaynak kullanımının azaltılması ve atık yönetiminin sağlanmasını” emrediyor.

Bir başka husus yönetmelikte:

Atıkların yönetim ve koordinasyon işini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile taşrada İl Müdürlüğüne ve Büyükşehir/İlçe Belediyelerine veriyor. Yasa görev veriyor, resmi kurumlar suç işlemeyi göze alarak yasanın verdiği görevi yerine getirmiyor.

*

Niye bu görevler yerine getirilmiyor?

Sebep niye?

*

Poşet konusundaki duyarlılığı atık yönetmeliği ile kendilerini bağlayan Büyükşehir/İlçe Belediyeleri ve Çevre İl Müdürlüğü yasalara niye uymuyor…

Bilinçli veya bilinçsiz bu ihmal de hem atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye katkı yapılmasını niye engelliyor…

*

Bakınız…

Yönetmeliğin; 5/ı maddesi “Atıkların, Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden izin ve/veya çevre lisansı almış tesisler, üretici/yetkilendirilmiş kuruluşlar, atık taşımaya yetkili/lisanslı taşıyıcılar dışında üçüncü kişiler tarafından ticari amaçlar ile toplanması, satışı, geri kazanılması ve/veya bertaraf edilmesi, diğer maddelerle ve yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaktır.”,  7/a maddesi “Bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, denetim yapmakla” İl Müdürlüğü görevlidir, 8/d maddesi ise “Yönetiminden sorumlu olduğu atıkların yetkili olmayan kişiler tarafından aktarma istasyonundan taşınmasını ve işlenmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almakla” Belediyeler sorumludur diyor.

Ama her ne hikmetse bakıyorsunuz ulu orta bir sürü toplayıcılar, ruhsatsız, lisanssız alım satım yapanlar cirit atıyor…

Bu şehirde birkaç yetkili atık toplama tesisleri olduğu halde…

Enteresan değil mi?

*

Demem odur ki:

Çevre İl Müdürlüğü ile Belediyeler atık yönetimi ve atıkların toplanması konusunda daha özenli davranmalıdır. Şikâyete konu olduğu takdirde bu kadar rahat olamayacaklarını kendilerine hatırlatmak isteriz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşi Emine Hanımefendinin çevre hassasiyeti bilinmektedir. Bu konuda bir soruşturma ve denetime tabi olacak belediye ve il müdürlüğü görevlilerinin ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski bulunuyor.

Hatırlatmak isteriz…

*

Sözün özü şu:

Daha temiz bir çevre için görevlileri görevlerini yasa ve yönetmeliklere uygun yapmaya davet ediyoruz…

Diyoruz ki…

Poşeti bırak çevreye bak