İdlib’de yaşanan gelişmeler, corona virüsün küresel piyasalara etkileri ve Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını arkasında bırakan piyasaya hareketli bir haftayı geride bıraktı. Dolar/TL yeni haftaya 6.10 seviyesinin üstünde başlarken cuma gece yarısı Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu BB- ve görünümünü ‘durağan’ olarak teyit etti. Foreks anketinde de beklenti notun ve görünümün değişmeyeceği yönündeydi.

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL, haftanın ilk işlem günün yükselişle başlamasının ardından 6,1320'den alıcı buluyor.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 09.20 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,2 üzerinde 6,1320'den alıcı buluyor. Aynı dakikalarda avro/TL önceki kapanışa göre yüzde 0,4 değer kazancıyla 6,6350'den, sterlin/TL yüzde 0,2 azalışla 7,9320'den satılıyor.

Dolar endeksi, analistlerin önemli direnç olarak nitelendirdiği 100 seviyesinde etkisini artıran kar satışları ile yüzde 0,5 değer kaybederek 99,3'ten kapanması sonrası bugün tekrar 99,6 seviyesine çıktı. Avro/dolar paritesi yüzde 0,1 azalışla 1,0818 seviyesinde, sterlin/dolar yüzde 0,2 düşüşle 1,2935'ten işlem görüyor.

Analistler, Suriye'ye ilişkin gelişmelerin gündemin odağındaki yerini koruduğunu, koronavirüs salgını haberlerinin de küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olacağını belirtti.

Yurt içinde reel sektör güven endeksleri, kapasite kullanım oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi verileri, yurt dışında ise Almanya'da Ifo endeksleri, ABD'de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ve Dallas Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini bildirenn analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 6,09-6,15 bandının takip edileceğini kaydetti.

ALTIN REKORLA BAŞLADI

24 Şubat 2020 sabahında rekor tazeleyerek 330 lirayı gören gram altın, spot piyasada 326,00 lira alış fiyatı, 326,11 lira satış fiyatı seviyelerinde yer alıyor.

Çeyrek altın 521,51 lira alış fiyatı, 534,55 lira satış fiyatıyla işlem görüyor. 

TL’Yİ BASKI ALTINA ALAN UNSURLAR

Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, ''TL’yi baskılayan bir kaç ana unsur söyleyebiliriz. Küresel nedenler arasında dolardaki kuvvetli seyir oldukça önemli. Dolar euro ve tüm EM’lere karşı bir süredir aralıksız değer kazanıyor. Fed tutanaklarının yeni bir faiz indirimini değerlendirmeye kısa vadede alacak gibi görünmemesi de TL negatif. Öte yandan koronavirüs salgının ekonomik etkisi ve yen gibi normalde güvenli liman olan bir para birimini bile virüse yakınlık nedeniyle baskılayabilmiş olması da TL negatif'' dedi.

Kaynak: HABER 3