Dünya genelindeki elektrikli araç sayısı gün geçtikçe artmaya devam ederken, pek çok marka bu sektöre dev yatırımlar yapıyor.

Elektrikli araç denince akla ilk gelen markalardan bir tanesi olan Tesla, şu an için dünya çapında en çok tercih edilen modelleri barındırıyor. Ancak diğer önde gelen üreticiler de ağır ağır bu yarışın içinde dahil oluyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) "2020 Dünya Petrol Görünümü" raporundan derlenen bilgilere göre, elektrikli araç sayısı 2030'da trafikteki araçların % 5'ini, 2040'da ise % 13'ünü oluşturacak.

2045'TE 430 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ OLACAK
Trafikteki toplam araç sayısı 2045 senesinde 2,6 milyara yükselecek. Elektrikli araç sayısı ise 430 milyonla trafikteki toplam araç sayısının % 16'sını oluşturacak.

Böylece, 2045'te elektrikli araçlar içten yanmalı motorlu araçlardan sonra trafikte ikinci büyük paya sahip olacak.

SATIŞLAR YÜZDE 27 ARTACAK
Dünyada elektrikli araç satışı da 2019-2045 senelerinde % 27 artacak. Doğal gaz ile çalışan araçlar ve yakıt hücreli araç satışında öngörülen artışa rağmen 2045'te satılan binek araçların % 60'ı hibrit elektrikli araçlar da dahil olmak üzere, içten yanmalı motorlu araçlardan oluşacak.

Gelecekte bataryaların daha küçük ve hafif olması, araçların ortalama ağırlığını düşürecek ve aracın çalıştırılması için gerekli olan enerji miktarının azalmasına neden olacak.

Bu gelişmeler içten yanmalı motorlu araç üreticilerini, daha fazla yakıt verimliliği sağlamayı başaran motorların tasarlanması ve emisyonların azaltılması yönünde teşvik edecek.