Türkiye'nin Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de sismik tarama ve sondaj çalışmaları devam ediyor.

Karadeniz'de meyvelerini 320 milyar metreküp doğalgaz rezerv keşfiyle veren çalışmalar Doğu Akdeniz'de Oruç Reis gemisi ile yürütülüyordu.

ORUÇ REİS ANTALYA'DA
Bir ay gibi bir süredir Doğu Akdeniz'de araştırmalarını sürdüren Oruç Reis, Kıbrıs açıklarında ilan edilen bölgedeki çalışmalarını tamamlayrak dün akşam saatlerinde Antalya Limanı açıklarına demir attı.

TUR TEKNELERİYLE GÖRMEYE GELDİLER
Çok sayıda tur teknesi de Oruç Reis’i yakından görebilmek için çevresinden geçti. Deniz polisinin de Oruç Reis’in yakınındaki gemilerin çevresinde görev aldığı görüldü.

NAVTEX SÜRESİ 12 EYLÜLDE DOLDU
Çalışmalarını, Doğu Akdeniz’de 1 Eylül’e kadar sürdürüleceği duyurulan Oruç Reis araştırma gemisinin faaliyetleri yeni bir Navtex ile 12 Eylül’e kadar uzatılmıştı.

3 BİN 500 KİLOMETRELİK ALAN TARADI
Yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik alanı tarayan Oruç Reis gemisi, Doğu Akdeniz'de yeni bir sismik araştırma faaliyeti için görev bekleyecek.

DOĞU AKDENİZ'DE SÜREÇ
Türkiye'nin ulusal menfaatleri doğrultusunda Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetler, başta Yunanistan olmak üzere birçok ülkenin tepkisine neden olmuştu.

Yunanistan'ın konuya ilişkin saldırgan ve provokatif tutumu nedeniyle bölgede gerilim artmış, Oruç Reis gemisine Türk Deniz Kuvvetleri unsurları refakat ve koruma sağlamıştı.

Fransa'nın da devreye girdiği gerilim tırmanmış; NATO, Yunanistan ve Türkiye'nin teknik konularda anlaşma yapmak üzere masaya oturduğunu açıklamıştı.

Türkiye, her fırsatta diyalog ve müzakereden yana açıklamalar yaparken Yunanistan, Ege için kabul edilemez kıta sahanlığı dayatması ile masadan kalkmıştı.