Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışması'nda açıklamalarda bulundu.

Başkan Mahçiçek  yarışmada yaptığı açıklamada, "Bu ülkeyi gelecekte inşallah sizler yöneteceksiniz. Ama bizden iyi yönetecekseniz inşallah. Onun için çok çalışmamız lazım, gayret etmemiz lazım. Bu ülkeyi hani o muasır medeniyet diyor ya bir büyüğümüz o muasır medeniyetin çok daha üzerine taşımamız lazım inşallah. Bunu inşallah başaracaksınız sizlere inanıyoruz. Bakın öğrencilik çok önemli, hayatımızın önemli bir dönemi ve bu unutulmayan dönemlerden bir tanesi. Sizlerde öğrencilik dönemlerini yıllarını inşallah unutmayacaksınız. Bu dönemde kazanılan arkadaşlıklar güzel arkadaşlıklardır. Karşılığında bişey beklenmeyen bir gönül köprüsü ile hayat boyu süren arkadaşlıklardır. Dolayısıyla okul dönemi önemlidir. Bunu biliyoruz hep beraber.

Şimdi bakın işte bu kültürel zenginlikler varya dün Cumhurbaşkanımızda söyledi gerçekten bizim değerlerimizi bizden soyutlayarak o değerlerimizdeki irtibatımızı kesmeye gayret ettiler ama bunlar bizim değerlemizdi yok edilmemesi lazımdı. O değerlerde biz daha çok iyi noktalardaydık. Şimdi bu değerleri inşallah unutturmamak için bizde 'Kültürü Keşfet' projesi adı altında bu kabil yarışmaları sizlerle sizleri bir araya getirmek için yakınlaştırmak için daha yakın kılmak için inşallah gayret ediyoruz. Gerçekten bu ülkenin kültürü çok güzel bir kültür. Dünyanın hiç bir yerinde bizim kültürümüz kadar yardımlaşmayı bize öğreten onu bizim hayatımızın bir parçası sayan başka bir kültür yoktur"

KAHRAMANMARAŞ'A BÖYLE BİR PROJE GEREKLİYDİ

Başkan Mahçiçek, "Ben de her seyrettiğimde biraz daha rüya gibi geliyor bana. Gerçekten ama böyle bir proje gerekliydi Kahramanmaraş'a. EXPO uluslararası bir organizasyon demek. Uluslararası organizasyonlar hangileri daha çok sportif anlamda mesela dünya kupası gibi mesela avrupa şampiyonları gibi mesela olimpiyatlar gibi öyle değil mi. Ama onlarda 4 sene de sadece bir ay. Bu uluslararası organizasyon yani EXPO organizasyonu 1 ay felan değil en az 50-60 ülkenin bir araya geldikleri kültürlerini paylaştıkları güzelliklerini paylaştıkları organizasyonlardır. Bize de inşallah en az 50 ülke gelicek bu projenin içerisinde yer alıcak. Bizim öngürülerimize göre bu proje kapsamında 2 milyon insanımız gelicek. Bunun önemli bir kısmı yurtdışından gelicek. Kahramanmaraşımızın istikrirarına artı yüzde 4 civarında pozitif etken olucak. Kahramanmaraşımızın ekonomisine bir milyon 200 bin dolar artı değer katacak. Yani Kahramanmaraşımızın tanıtımını, kültürünü, turizmini başka memleketlerden mukayise edilemeyecek bir konuma getirecek. Bizde bir kompleks var dikkat ederseniz siyasetçilerimizi beğenmeyiz öyle değil mi? Deriz ki işte bizim memleket geri kaldı. İşte Gaziantep'te şu var Kayseri'de şu var yada Adana da şu var diye kendi memleketimizi biraz küçümseriz. Ama bu projeyle artık küçümsenecek bir konumda değiliz. Bu projeyle bunların tümünün önüne geçtik. Çünkü Türkiye'de Antalya'dan sonra 2. EXPO Kahramanmaraş'ta. Geçenlerde bakanımımız tanıtıma geldiğinde o da söylemişti 2015'te biz İzmir için çalıştık ama alamamıştık dedi. Ama Kahramanmaraş 62 ülkenin pozitif oyuyla yani bir tek oy karşı olmaksızın 62 ülkenin imzası ile bu projeyi EXPO 2023'ü aldık. Dolayısıyla bizde kendi çapımızda inşallah Kahramanmaraş'a çağ atlattık. Kahramanmaraş'ı bir dünya kenti yaptık diyebiliriz" dedi.

Maraş Tarihi, Coğrafya, El Sanatları, Sanat Tarihi ve Turizm, Yemek Kültürü, Spor Müzik, Şairler ve Yazarlar gibi 7 dalda konulardan sorular sorulduğu yarışmada öğrenciler büyük bir heyecan içerisinde soruları cevapladı.

Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışmasında 9. Grubun birinci oturumunda İklime Hatun Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi 110 puanla, ikinci oturumunda ise 19 Mayıs Lisesi 130 puanla yarı finale yükselmeye hak kazandı

50 Lisenin katılımıyla gerçekleşen Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışması kapsamında okullar 5’er gruplara ayrılarak yarışmaya devam edecek. Toplamda 10 grubun yer aldığı yarışmada her gruptan seçilen toplamda 4 okul finale yükselip, yarışmaya hak kazanacak. 

Elemeler neticesinde yarı finalde yer alacak okullar 21 Aralık 2018 Cuma günü bilgilerini yarıştırmalarının ardından finale yükselmeye hak kazanacak.

27 Aralık Perşembe günü saat 14.00’te, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde final gerçekleşecek.