Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında öğrencilerin görev ve sorumluluk duygularının gelişmesini, toplum içinde kendilerini doğru ifade edebilmeleri ve bilgi dağarcıklarını zenginleştirmek amacıyla hayat geçirilen Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışmasının yarı finalleri gerçekleşti.

Maraş Tarihi, Coğrafya, El Sanatları, Sanat Tarihi ve Turizm, Yemek Kültürü, Spor Müzik, Şairler ve Yazarlar gibi 7 dalda konulardan sorular sorulduğu yarışmada öğrenciler büyük bir heyecan içerisinde soruları cevapladı.

Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışmasında, Yarı Final 1. Grup yarışmamızda 18. soruda 140 puanla İklime  Hatun İHL ilk finalist 19. soru sonunda yapılan kura çekiminde Şehit Erol Olçok İHL, Yarı Final 2. Grup yarışmasında ise 15. soruda 110 puanla Döngele ÇPL ilk finalist 16. soru sonunda Çukurova Anadolu Lisesi finale kalmaya hak kazandı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışması'nda öğrencilere açıklamalarda bulundu. 

Başkan Mahçiçek yapmış olduğu açıklamada, "Arkadaşlar konuşmalarımda böyle küçük küçük anaktodlar anlatıyorum, geçmişte yaşadıklarımızla ilgili faydalı olur diye ders çıkarırız diye. 1971 yılıydı liseyi bitirdim, üniversite imtihanını kazandım, liseyi bitirdim ama ben İmam Hatip mezunuyum ama 70'li yıllarda İmam Hatip mezunlarını üniversite imtihanlarına almıyorlardı. Bir sene üniversite imtihanına girebilmek için liseye gittim. Dolayısıyla mezun olduktan sonra Ankara'da siyasal bilgiler fakültesini kazandım, kazandık ama gittik burdan bizi okula almıyorlar. Bu ülkenin gençlerini, çocuklarını sağcı, solcu diye bölmüşler, bir ideolojik saplantılar haline getirmişler.

Onlarda bunu dolayısıyla bir kısım yerlerde sağcı öğrenciler hakim solcuları almıyorlar diyelim, bir kısım yerlerde de solcu öğrenciler hakim oralarda sağcı öğrenciler giremiyor. Halbuki sağcı dediğimiz, solcu dediğimiz gençler bu ülkenin gençleri. Hepsi bu ülkenin insanları yani. Çok zor şartlarda okuduk. Ancak sene sonları polis kordonu altında imtihanlara girip öyle okumaya gayret ettik.

Sizler tabi hatırlamazsınız, o sosyal olayların bir yansıması da Kahramanmaraş'ta oldu maalesef 1978 yılında. Gene böyle bir aralık ayı, kapı komşularını birbirlerine düşürdüler. Biz Mağralı Mahallesindeniz, Yörükselim Mahallesi ve Mağralı Mahallesi iç içe karışmış, komşu olan beraber yaşayan insanlar, sanki aralarında bir husumet varmış gibi birbirlerine düşürüldü.

Değerli gençler bu ülkenin üzerinde hep bu kumpaslar bu kurgular oldu bunlara dikkat edeceğiz. Bize hep dediler ki sizin medeniyetiniz yanlış, sizin medeniyetiniz bir şey üretmiyor, işte bu batı medeniyeti varya güzel bir medeniyet, bu batı medeniyetini örnek alacağız, batı medeniyetiyle beraber çağdaş hale geleceğiz dediler. Biz hiçbir medeniyeti inkar etmedik, yeter ki bu insanlara faydalı olsun, güzel şeyler olsun. Ama dünde söyledim, geçenlerde cumhurbaşkanımızda söyledi, bu ülkenin yüzlerce yıl binlerce yıl içinden gelmiş kültürleri an'aneleri bir tarafa koyacaksınız, onlardan o toplumu soyutlayacaksınız, sonra o toplumun hiç alışık olmadığı, o toplumda çok fazla uygun olmayan, bir uygarlık bir medeniyet getirdim diyeceksiniz. Böyle bir şey olamaz. Biz bu medeniyetlerin içerisinde batı medeniyeti, olsun bizim medeniyetimiz ne güzellikler varsa hepsini alacağız, ama bir tarafa bizi yamamayacaklar. Dünde söyledim, ben iki sene Amerika’da yaşadım. 30'a yakın ülke gördüm. Bu ülkenin insanları güzel insanlardır, merhametli insanlardır, paylaşan insanlardır. Bizde bir alman usulü yoktur, yani herkes cebinden harcayacak diye bir usul yoktur. Bir de bizde paylaşma vardır, ikram vardır, mukarin olma vardır. Akşamları komşular birer tabak yemeğini paylaşır.

Değerli arkadaşlar bir defa daha söylüyorum bu ülkenin iyi yetişmiş öz güveni olan kendisine güveni olan, kendisini iyi ifade edebilen kompleksi olmayan, biz bu işi daha iyi yaparız hem de en iyisini yaparız diyen, iyi yetişmiş gençlere ihtiyacı vardır. Bunu sağlamak için inşallah gayret edeceğiz, hep beraber çalışacağız. Bu ülkeyi inşallah o hani Mustafa Kemal'inde dediği gibi bu ülkeyi muasır medeniyetlere çok daha üstüne inşallah hep beraber çıkacağız. Hepinize başarılar diliyorum" dedi.

50 Lisenin katılımıyla gerçekleşen Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışması kapsamında okullar 5’er gruplara ayrılarak yarışmaya devam edecek. Toplamda 10 grubun yer aldığı yarışmada her gruptan seçilen toplamda 4 okul finale yükselip, yarışmaya hak kazanacak.