Mekânlar insanları, insanlarda mekânları şekillendirir. Burada bu yaptırımları, en iyi yönleri ortaya çıkaran insanlardır, iyi çalışan belediyelerdir. Birlikte çalışma ve ekip ruhuna uyan, Henry Ford ‘un bir cümlesini de nakledelim,”En iyi dost bendeki en iyi yönleri ortaya çıkaran insandır. Bir araya gelmek bir başlangıç, bir arada bulunmak bir gelişme, beraber çalışmak ise başarıdır.

Ekip ruhu ve belediyelerden söz açılınca bir konuyu paylaşmak isterim; Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi tarafından yaptırılan 604 konut, 11 Eylül Pazar günü, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın  teşrifleriyle gerçekleştirilen, hak sahiplerine verildi. 

Sosyal sorumluluk projelerinin öncüsü Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi “Toplu Konut Projesi’ne” katılan vatandaşlarına çifte bayram yaşattı. İnşası tamamlanan 604 konut için, Kurban Bayramı arifesinde anahtar teslim töreni düzenlendi. Kurban Bayramından bir gün önce, yani arife günü bu coşkulu kalabalığın içinde, mekân kavramı ve insanlardaki mutlu yüzlerin fotoğrafın gördüm.

“PEKİ, YUVA NEDEN ÖNEMLİ”

Evleri yuva yapan ailedir, çocuklardır, sevgi ve saygının paylaşıldığı mekânlardır. Paylaşmaların anlam kazandığı bir yerdir aslında evlerimiz. Evin girişinde başlar hasretlerin bitişi, bir kapı aralığında saklıdır, işinden dönen babanın yorgunluğunun gidişi. Evler herkesin vazgeçilmezidir. Bu duyguyu evden uzak kaldığımız zaman daha iyi anlarız. Evdeki her eşya bizim birer parçamız olur. Anne, baba ve çocuklarla güzelleşen yuvalardaki huzur, yaşama sevincimiz olur. Ailenin mukaddesatı ve mahremiyeti açısından yuvalar bizim için çok önemlidir. Atasözüne uygun bir mana ile Hz. Peygamber; "kişinin saadeti, salih bir komşu, uysal binek ve geniş mes­kene bağlıdır." demekle, meskenin  ve komşuluğun önemini anlıyoruz.  Paylaşmalar önemli çünkü günümüz yaşantısındaki sosyal kopukluklar, bir sevgi boşluğu oluşturmuştur.  Sevgiyi yitirmenin so­nucu, güzelliklerimizi de birlikte yitiriyoruz. Sevgisiz­lik toplumsal bunalımların başlangıç noktası oluyor. Eski Sohbetlerdeki hayatı paylaşmanın inceliği, top­lumsal huzurun bir nevi sigortasıydı.

 Başbakan yardımcısı Veysi Kaynak Beyin ve Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek Beyin konutlarla ilgili manidar konuşmaları, mekân ve insan uyumunun apaçık bir ifadesiydi.

BAŞKAN HANEFİ MAHÇİÇEK BEY’İN SÖZLERİ VATANDAŞLARIN YÜREĞİNE SU SERPTİ;12 Şubat 2015’te temeli atılan toplu konutları 18 ay gibi kısa bir sürede teslim etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. İnşaatlarda en iyi malzemenin en kaliteli ürünlerin kullanıldığını dile getiren Mahçiçek, şu ifadeleri kullandı:“Dar gelirli ailelerimizin daha güzel, daha yaşanılabilir evlerde oturması hakkıdır diyerek bu yola çıktık. Yarın bayram biliyorsunuz. Burada oturan kardeşlerimiz iki bayramı birlikte yapacaklar. Hem evlerine kavuşacaklar hem de yarın bayramı idrak edecekler. Bu evlerimizin 132 metre kare brütü var. 100 metrekarede neti var. Evlerimiz fiyatı 90 ila 110 bin TL arasında ortalaması 100 bin TL arasında. Toki’den bile ucuza mal ettik”dedi. Sadece vatandaşların bütçesine uygun, kısa sürede kaliteli evler yapan Onikişubat  Belediyesi  bu işin haklı gururunu taşıyor. Samuel Smiles’in şu sözü ile yazımızı noktalayalım;”insanı insan yapan, evdir.” Hoşça kalın!