Adalet İslam’a ne kadar yakınsa Müslüman ülkelerine de o kadar yabancı ve uzak bir kavram. ‘Müslümanlara; ülkenizde herkes hak ettiğini alabiliyor mu veya herkes hak ettiği yere gelebiliyor mu?’ diye bir soru sorulsa ne cevap alırız?

Evet, günümüzdeki Müslümanların adaletsizliklerine bakarak İslam’da ve İslam tarihinde adaletin olmadığını düşünmeyin zira adaletin İslam’da geniş bir yeri vardır. Zaten İslam’ın kısa sürede genişlemesi ve yayılması da adaleti nedeniyle olmuştur. Çünkü İslam’da adalet ile din ve devlet eşit tutulmuş ve adalet herşeyin temeli sayılmıştır. Allahu Teala’da bize Kuran da sık sık Adil olmaktan ve adaletten sapmamaktan bahseder. Bu konuda biz inananları şiddetle uyarır. Tabi günümüz Müslümanları din, kitap ve Allah yerine başkalarını dinlenilip, başkalarına uyulduğu için adalete de uyulmuyor. Sağa sola inanmaktan ve sağı solu dinlemekten din ve Allah’ı dinlemeye sıra gelmiyor.

Peki, pek dinlemediğimiz ve anlamını bilmeden okuduğumuz kutsal kitabımız Kur’an da Yüce Rabbimiz bize adalet hakkında ne diyor bir bakalım:

Allah adaleti ayakta tutarak şu hususu açıklamıştır. … Ali İmran 18 adaletin ayakta tutulması gerektiği vurgulanmıştır.

Allah’ın ayetlerini inkâr edenler, haksız yere peygamberlerin canına kıyanlar ve adaleti emreden insanları öldürenler onlara acı bir azap müjdele. Ali İmran 21. Dikkat edin peygamberi öldürmek ve ayetleri inkâr etmekle Adaleti emredenleri öldürmek aynı kefeye konuluyor.

Allah size mutlaka emaneti ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasında adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor. Nisa 58 aman Allah’ım burada torpil ve adam kayırma yasaklanıyor. Sanki bu mesaj doğrudan bize veriliyor.

Allah’ın sana gönderdiği şekilde insanlar arasında hükmedesin diye sana kitabı hak ile indirdik hainlerden taraf olma Nisa 105 hak ve adaletten yana olmayanlar hainlerden yana oluyor. İnsanlar arasında adaletle hükmedin diyor tarafınızı seçin demiyor.

Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana babanız ve akrabalarınız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimselerden olun. Şahitlik ettikleriniz zengin olsun fakir olsun Allah onlara daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten şaşmayın, şahitliği eğer büker ve şahitlik etmekten kaçınırsanız Allah yaptıklarınızdan haberdardır. Nisa 135 Yani Allah hısım akraba hatta kendinize bile torpil yapmayın diyor ve sonunda hesap soracağını da belirtiyor. Bu ayet sizlerde de bir şeyler çağrıştırıyor mu?

Ey iman edenler! Allah için adaleti ayakta tutun adaletle şahitlik eden kişilerden olun, bir topluluğa duyduğunuz kin sizi adaletten saptırmasın. Adaletli olun bu Allah korkusuna daha çok yakışan davranıştır. Allaha isyandan sakının Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilendir. Maide 8 Adaletsiz olmayı Allaha isyanla eş tutuyor ve kin ve nefretinizin adaletli olmanızı engellememesi gerektiğini belirtiyor. Bu da din, mezhep ve ırk ırkçılığı yapanlara gelsin.

Şimdi anladınız mı bizim berat durumumuzun nedenini. Bu ayetleri Müslümanlar inanın onlarca kez okuyordur. Ama Arapçasını okuyup okuyup geçtikleri için bir şey anlayamıyorlar ve tüyleri

ürpermiyor. Bu ayetleri okuyup tüyleri ürpermeyen ve Allaha daha da yaklaşmayan nasıl iyi bir Müslüman olabilir ya da cennete gidebilir. Bizler Kuranı okumak denilince sadece Arapçasını okumayı anlayıp ölülere ve geçmişlerimize okuduğumuz sürece burnumuz b… tan çıkmayacaktır.

Hep yalana kulak verir durmadan haram yerler, sana gelirlerse ister aralarında hüküm ver ister yüz çevir. Yüz çevirirsen sana bir şey yapamazlar ve eğer hükmedersen aralarında adaletle hükmet. Allah adil olanları sever. Maide 42 bu ayetten Allah’ın bizleri sevmediğini anlıyorum yoksa bize bu kadar bela verir mi? Adil olmadığımıza göre Allah bizi sevmiyor. Müslümanlar okuyup akletmiyorlar mı, okuyorlar ama akletmiyorlar çünkü onlar Allah’ın değil kendi edindikleri liderlerinin emirlerine uyuyorlar ve onun emirlerini de Allahtan geldi kabul ediyorlar.

Deki Rabbim adaleti emretti. Her secde ettiğinizde yüzlerinizi ona çevrin ve dini yalnız Allah’a has kılarak O’na yalvarın. Araf 29

Musa’nın kavminde hak ile doğru bulan ve onun sayesinde adil davranan bir topluluk vardı Araf 159. Adaletli bir toplum anılıyor ve değer verildiği gösteriliyor. Günümüzde adaletsizlik olunca haykıracak Din adamı ve Âlimi var mı?

… hayırsız ve yük bir kişide bahsediyor ve devamında: Şimdi bu adamla doğru yolda yürüyerek adaleti emreden kimse eşit olur mu? Nahl 76

Muhakkak ki Allah adaleti, iyiliği akrabaya yardım etmeyi (torpil demiyor) emreder. Çirkin işleri fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O düşünüp tutasınız diye size öğüt verir. Nahl 90

Ve daha nice adalet ve adaleti yüceltici ayetler insanlara adil olmalarını söyleyen

Bu ayetleri okudukça Müslümanların kötü durumunu daha iyi anlıyorum ve bu durumumuza da hiç şaşırmıyorum. Zira Müslümanlar halen adalet hikâyeleri anlatırken günümüzden örnek veremiyorlar ve adalet denlince aklımıza yönetici olarak hala Hz Ömer geliyor.

Ey Ömer! İçimizde adil insanlar yoktur ve adil yöneticilere hasret kaldık bu nedenle hala seni anıyoruz. Ey Ömer! Adalet için Müslümanlar Lahey adalet divanına başvuruyor ve hak aramak için Avrupa İnsan hakları Mahkemesine gidiyor. Müslüman ülkeler olarak Adalet sıralamasında sonlarda ama torpil ve adam kayırma gibi adaletsizlik konularında da ilk sıralardayız. Bu nedenle Müslüman perişan Müslüman birbiriyle savaşıyor ve herkes kendi adaletini kendisi sağlamaya çalışıyor.

Adalet duygularımız o kadar körelmiş ki, adaletsizlikleri bile normal karşılar olmuşuz. Genç nesillere de adaletsizliğin normal olduğunu aşılamışız. Hiçbir zaman adaletli davranmıyoruz ve her zaman taraf tutuyoruz.

Neredesin ey Ömer! Nerede senin adaletin, 57 Müslüman ülkede ve Müslümanlar arasında adaletsizlik almış başını gidiyor.