Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 700 yıl öncesine ait kafatası olmayan kadın iskeleti bulundu. Urartu döneminde ait olduğu düşünülen iskeletin neden kafatassız olduğuna yönelik araştırma yapılıyor.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Konyar, hoker durumunda bulunan iskelet (bacakları karına doğru çekik, bir yana yatırılmış) için şunları söyledi:

"BAŞKA KAZILARDA DA BULMUŞTUK"
“Urartularda kafataslarının daha özen gösterilip başka alanlara bırakılma geleneği var. Önceki yıllarda farklı bölgelerde yaptığımız kazılarda da aynı davranışı bulmuştuk. Bu ata kültürüyle ilgili, yani insani bir şey. Sizi en çok anımsatan şey suretinizdir, onlar da bunu farklı değerlendirmek istemişler.”

‘SIRA DIŞI’
Kafatasının bilerek mi kesildiği yoksa çürümeden sonra mu ayrıldığını araştırdıklarını söyleyen Konyar, nekropol (mezarlık) alanlarda böyle manzaralarla karşılaştıklarını fakat höyüklerde bu durumun sıra dışı olduğunu aktardı. Konyar, iskeletin elit bir tabakaya ait olduğunu tespit ettiklerini, üzerinde takı koleksiyonlarından biblolara, iğnelerden boncuk kolyelere kadar birçok parça bulduklarını ifade etti. Bölgede aristokrat bir yaşamın var olduğunu belirten Konyar, “Kafanın olmaması ilginç bir durum çünkü bütün kemikler gayet sağlam durumda. Bize ölüm şekliyle ilgili bilgiler de veriyor. Bir çatışmada ölmüş de olabilir. Bunun araştırması antropolojik çalışmayla ortaya konulacak” diye konuştu.