Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Bale Başkoreografı Hakan Odabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatçıların talep ve beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Devlet opera ve balelerinde iyi eserlerin ortaya konulmaya çalışıldığına işaret eden Odabaşı, bu konuda sponsor desteğinin önemine dikkati çekti.

Odabaşı, "Biz Zorba eserini yaparken, koreografa 15 bin avro verdik. Bunu da sponsorlarla karşıladık. Bu konuda sponsor desteğine çok ihtiyacımız var. Diğer bölgelerdeki başkoreograf arkadaşlarım da imkanlar doğrultusunda iyi eserler yapmaya çalışıyor. Tabi sponsor desteği de olursa o zaman daha büyük, kalabalık, kaliteli eserler düşünebiliyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

"Sponsorlara da seslenmek isterim. Onlarla çok iyi işler yapacağımızı düşünüyorum." diyen Odabaşı, sadece büyük sponsorların değil bazen bale okullarının bile imkanları doğrultusunda eserlerin sahnelenmesine destek olduklarını ifade etti.

"Toplam bin 500 kadro ediyor"

Hakan Odabaşı, Devlet Opera ve Balesi'nde "misafir sözleşmeli sanatçı" konumunda bulunan çalışanların yaşadığı sıkıntılara işaret ederek, bu sorunun çözülmesinin en büyük talepleri olduğunu vurguladı.

Bu konuda hem Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan hem de ADOB Müdürü Çetin Kıranbay'ın bir çalışma içerisinde olduğunu aktaran Odabaşı, şunları kaydetti:

"Sadece bizde 50 misafir sözleşmeli sanatçı var. En büyük temennimiz, sadece Ankara'da değil diğer illerde de misafir sözleşmeli sanatçı durumunda olan arkadaşlarımızın sınavsız, tereddütsüz kadroya alınmaları. Çünkü senelerdir bu görevi yapıyorlar. Burada 18 senelik misafir sözleşmeli sanatçı arkadaşım var. Yeri geliyor başrol oynuyor.

Devlet Opera ve Balesi'nde bu durumdaki sanatçıları topladığınızda toplam bin 500 kadro ediyor. Bu bizim devletimiz için aslında hiçbir şey değil ama bu kurumların yaşayabilmesi, ayakta durabilmesi ve bu arkadaşlarımızı motive edebilmek için bu kadroya bizim ivedi şekilde ihtiyacımız var. En büyük isteğimiz, dileğimiz misafir sözleşmeli sanatçı konumundaki arkadaşlarımızın bir an önce Devlet Opera ve Balesi kadrosuna geçmeleri."

Odabaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığının da bu konuda çalışmaları olduğunu, kendilerine destek verildiğini kaydetti. 

"Altın madalyalı dansçılarımız var"

Ülkelerin kendilerini spor ve sanatla tanıttığına işaret eden Odabaşı, Türkiye'nin sporun yanı sıra sanatta da çok başarılı olduğunu söyledi.

Odabaşı, "Bizim altın madalyalı dansçılarımız var. Sadece Ankara'da değil, diğer illerde çalışan arkadaşlarımızdan da yurt dışında madalyalar, dereceler almış dansçılarımız var. Opera solist sanatçılarımız da yurt dışından büyük ödüller getiriyorlar. Bu arkadaşlarımızın zaten aslında statü gereği normalde kadro almaları gerekiyor. Maalesef alamıyorlar." diye konuştu.

Olimpiyatlar gibi büyük organizasyonların, davetlerin açılışında mutlaka spor ve sanatın, sahne organizasyonlarının gerçekleştirildiğine dikkati çeken Odabaşı, "Devletimizin elinde bu kadar kadrolu ve profesyonel sanatçı var. Dansçısı, operacısı, teknik de çalışan arkadaşlarım da dahil olmak üzere herkes işinin ehli, profesyonel insanlar. Bu konuda devletin mutlaka bize destek olması gerekiyor. Böyle bir dileğimiz, beklentimiz var." ifadelerini kullandı.