Elbistan’da yaşayan 96 yaşındaki Abdurrazak Doğan çocukluk yıllarından itibaren ilgisini çeken kağnıların maketini yaparak çevresindeki sevdiği kişilere hediye ediyor.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yaşayan Abdurrazak Doğan (96) çocukluk yıllarından itibaren ilgisini çeken kağnıların maketini yaparak çevresindeki sevdiği kişilere hediye ediyor.

Elbistan’ın Güneşli Mahallesi’nde 48 yıllık eşi Fadime (73) ile birlikte yaşayan Abdurrazak Doğan, küçük yaşlarda iken tarla işlerinde kullanılan kağnılara ilgi göstermeye başladı. O dönemlerde ustalara bakarak kağnı yapmayı öğrenen doğan, gençlik yıllarında başladığı kağnı maketi yapımına ilerleyen yıllarda daha da ağırlık verdi.

Yaklaşık 10 yıldır yaşlılığa bağlı yürüme zorluğu çeken Abdurrazak Doğan’a malzeme teminini ise eşi yapıyor. Temin edilen malzemeleri uzun uğraşlar sonunda kağnı maketine dönüştüren doğan, nadiren satış yapıp geriye kalanları ise çevresindeki sevdiği kişilere hediye ediyor.

Kağnıya ilgisinin daha küçük yaşlardan itibaren bağladığını belirten Abdurrazak Doğan; “Köyde yaşadığımız yıllarda kağnımız vardı. Kağnı yapan ustaları hayranlıkla izlerdim. Onların yaptığı çalışmaları dikkatle takip ederek kağnı yapımını öğrendim. Gençlik yıllarımda başladığım maket yapını ise bu yaşa kadar sürdürdüm. Bir kanının yapımı sağlık durumuma göre bir ile iki ay arasında değişiyor. Bugüne kadar çok sayıda kağnı yaptım. Sadece birkaç tanesini sattım, geriye kalanları ise çevremizdeki eşe dosta evlerinde süs olarak kullanmaları için hediye ettim. Sağlığım el verdiği sürece kağnı yapmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

Kağnı yapımında eşinin en büyük yardımcısı kendisinin olduğunu belirten Fadime Doğan’ da ; “Eşim ilerleyen yaşından dolayı yürüme zorluğu çekiyor. Zorunlu haller dışında 10 yıldır evden dışarı çıkmadı. Bütün malzemelerini ben temin ediyorum. Artık yaşımız ilerledi, zorlanıyoruz, bu işi bırak diyorum ama kağnı sevgisinden vaz geçmiyor. Kağnı yapımı sırasında ev ağaç parçalarıyla doluyor. Temizlik yapmakta zorlanıyorum” ifadelerini kullandı.