Gelinlik giymek her kızın hayalidir. Evlenme seremonisinin yani düğünün baş aktristi olan gelin, çok özel bir kıyafet giymelidir. Gelinlik denince akıllara hemen beyaz renk gelmektedir fakat gelinliğin rengi ve tarzı, ülke kültürüne ve dini inanışlara göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca gelinlik aksesuarları da yöreye veya kültüre göre değişmektedir. Peki ama bu gelinliği kim buldu?

Gelinliğin Tarihçesi

Gelinliğin tarihçesi sanıldığının aksine çok da eskilere dayanmıyor. Ortaçağ boyunca yapılan düğünler genellikle iki insanın bir araya gelmesinden ibaretti. Düğün töreni yada evlenme seremonisi düzenlenmezdi. Birçok düğün, özellikle soylular ve yüksek sosyal sınıflar arasında, sevgiden çok bir politika meselesiydi. Dolayısıyla gelinlerin, tören sırasında yalnızca kendilerini temsil etmedikleri için, ailelerini en iyi şekilde temsil edecek ve toplumsal statüsüne uyacak şekilde giyinmeleri bekleniyordu. Zengin ailelerin gelinleri genellikle abartılı ve canlı renkler ve pahallı kumaşlardan yapılmış kıyafetler giyiyorlardı. Rengarenk, kürkler, kadife ve ipek kumaşlardan yapılmış düğün kıyafetleri çok yaygındı. Gelinler, ailelerinin paralarının alabileceği en zengin malzemelerle ve en son moda kıyafetleri tercih ederlerdi. Maddi durumu iyi olmayan veya orta gelirli ailelerin gelinleri, düğün günlerinde kilise kıyafetlerini giyerdi. Bir düğün kıyafetinin fiyatı, gelinin sosyal durumunun bir yansımasıydı ve ailenin servetini belirtiyordu.

İlk Gelinlik

Gelinliğin hikayesinin eski Mısır'a kadar uzandığını söyleyen kaynaklar var. Yaklaşık 4 bin yıl önce, eski Mısır'da gelinler, üzerlerine kat kat pileli beyaz renkte keten kumaştan dikilen elbiseler giyerlermiş. Ama resmi olarak gelinlik ilk olarak 10 Şubat 1840 yılında Kraliçe Victoria tarafından bulunmuştur. Kraliçe Victoria, Prens Albert ile olan düğün merasiminde tamamen beyaz ve gösterişli bir kıyafet giyerek, düğünlerde gelinin beyaz giymesi geleneğinin başlangıcı olmuştur. İlk gelinlik beyaz olsa da daha sonraları mavi, az da olsa gelinlik için tercih edilen bir renk olmuştur.

Farklı Kültürlerde Gelinlik

Rengi, stili, evlenen kişilerin statüsü, dini ve kültürel eğilimler gelinlik modelleri arasında farklılıkları ortaya koymaktadır. Örneğin batı kültüründe beyaz renk gelinlik hakim olurken, doğu kültürlerinde ise kırmızı renk tercih edilmektedir.

Batı kültürünün hakim gelinlik rengi beyaz olsa da, krem, fildişi ve ekru renkleri de gelinlik tasarımlarında kullanılmaktadır. Beyaz renkli gelinliğin bekareti sembolize ettiği, mavi gelinliğin ise Hz. Meryem’e ithafen dindarlık, saflık ve sadakati ifade ettiği belirtilmektedir.

Doğu kültürüne ait olan kırmızı renk gelinlikler daha çok Hindistan, Pakistan, Çin, Tayvan gibi ülkelerde kullanılmaktadır. Kırmızı rengin şans getirdiğine inanılmaktadır.Eskiden gelinlikler uzun kollu olarak tasarlanmakta idi. Günümüzde tasarlanan ve üretilen gelinliklerin yüzde yetmişbeşi kolsuz askılı veya askısızdır.