Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Dr. Prof. Veli Köse'nin himayesinde 2008 yılından bu yana bölgede Türk ve yabancı bilim adamları ve öğrenciler tarafından araştırma ve kazı çalışmaları yapılıyor.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Köse, yaptığı açıklamada antik kentin etkileyici görüntüsünün dikkat çektiğini söyledi.

Köse, Aspendos'taki kazıların 2011-2013 sezonlarında Antalya Müzesi Müdürlüğü denetiminde, 2014-2019 döneminde Bakanlar Kurulu Kararı İzinleri ile son olarak ise 2019'dan itibaren "Cumhurbaşkanı Kararlı Kazı" statüsünde sürdürüldüğünü ifade etti.

Aspendos'un geçen yıl ülkede 12 aylık kazıya katıldığını hatırlatan Köse, kazı sürecinde Roma Bazilikası Vestibulumu (katedralin ana giriş holü), çeşme yapısı hakkında birçok bilgiye ulaştığını söyledi. , ve pazar Ve iki katlı bir mağazanın yanı sıra bir stoa kompleksi.

Antik yapılar hakkında daha fazla bilgiye sahip olduklarını belirten Köse, "Domus (Roma evi) ve iki katlı dükkanlar kazı alanlarında ortaya çıkartılan buluntular, Aspendos'un Kalkolitik ve Erken Demir çağlarına dek inen materyal kültür örnekleri sundu." dedi.

Çalışmaların ardından yapılan başvuruyla Aspendos Tiyatrosu ve Aspendos Su Kemerleri'nin 2015'te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığını aktaran Köse, Aspendos'a örnek gösterilen benzer yapıların kalıcı listede yer aldığını belirtti.

Aspendos'taki yapıların da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne geçmesi için sürdürülebilir Gelişim ve Alan Yönetim Planının bitirilmesinin beklendiğini ifade eden Köse, "Bu hususta içinde yürüme yolları ve rotaları, bilgilendirme panoları, seyir terasları ve karşılama merkezi bulunduran bir çevre düzenleme projesi sunulmuş, proje Koruma Kurulu'ndan onaylanmış ve Uygulama Projesi 2021 yatırım programına konulmuştur. İhalesi yapılıp uygulama projesi bitirildikten sonra Aspendos'taki her iki yapının UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alınması için başvuru yapılacak. Çalışmalar hummalı şekilde sürdürülüyor." diye konuştu.