Uluslararası gücü arkasına alarak şımarıkça hareket eden işgalci Ermenistan önceki gün Azerbaycan’a saldırdı. Azeri birliklerinin anında karşı vermesi ile Ermenilerin ellerinde bulanan Azeri topraklarının bazı bölümleri geri alındı. Türkiye’nin ve Pakistan’ın desteği ile Azeri özel kuvvetler birlikleri ilerleyişini sürdürürken, Türkiye’nin Azerbaycan’a gönderdiği Bayraktar TB-2’ler ise göklerde adeta destan yazdı Ermeni zırhlı birliklerini darma duman eden göklerin çelik kartalı, yerdeki birliklerin adeta kanatlı meleği oldu. 

TARİHİ VE PAYLAŞILIŞ ŞEKLİ ÇOK MANİDAR
Azerbaycan’da zor günler yaşanırken, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının Ocak ayında projeye aldığı ve Ermeni nüfusun daha önce yaşadığı Zeytun ılıcasına (Zeytun) Kültür köyü projesi hayata geçirme kararı alması ise tarih açısından manidar bir zamana denk gelmesi gözlerden kaçmadı. Ermenilerin yıkıcı etkilerinin şu anda bile hissedildiği alanda böyle bir kültür köyü yapılması, planlanan projeye tepkilerin çığ gibi gelmesi beklenirken KMTSO Meclis Başkanının bir Ermeni vatandaşın 90’ıncı yaş gününü Kahramanmaraş’ta kutladığını anı olarak anlatması Ticaret Odası salonunda soğuk rüzgarlar estirmişti.

PANDEMİ PROJEYİ ASKIYA ALDIRTMIŞTI
Ocak ayında projelendiren ve araya giren pandemi dolayısıyla proje askıya alınırken, önceki gün projenin hayata geçirildiği KMTSO’nun resmi internet sitesinde yer aldı. Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı başlattığı hain saldırı sonucunda Ticaret ve Sanayi Odasının bu projeye devam edip etmeyeceği merak konusu oldu.

Ayrıca basın kuruluşlarına da servis yapılan bu projeye ilk olarak tarihçi Mehmet Işık karşı çıktı. Işık’ın köşesi ile gündeme gelen Kültür Köyü projesi daha sonra www.houshamadyan.org adlı sitede ele alındı. 

'KMTSO MECLİS BAŞKANI BİR ERMENİ VATANDAŞIN DOGUM GÜNÜNE KATILDIM'
10 bin kişi çalıştıran ve Türkoğlu Kılılı Mahallesinde bulanan bir fabrikasında çevre felaketi yaşanmasına sebep olan ve 1 haftadır gündemi meşgul eden iş insanı ayrıca KMTSO Meclis Başkanı ise yaptığı konuşma tekrar gündem oldu. Dedesinin yanında çalışan bir Ermenin hayat hikayesini anlatan KMTSO Meclis Başkanı, o dönemi anlatırken sarf ettiği bazı cümleleri duyanlar kulaklarına inanamadı. 90 yaşında bir Ermeninin Kahramanmaraş’ta doğum günü kutlamasına katılan KMTSO Meclis Başkanı  ve bir kaç iş adamının ismini telaffuz etmesi ve bu konuyu bir nevi itiraf etmesi kafalarda soru işareti bıraktı. Ayrıca KMTSO Meclis Başkanının 90 yaşındaki Ermenin doğum günü anısını anlatırken yüzündeki gülümseme gözlerden kaçmadı.

HERKESİ KAHREDEN AMA MECLİS BAŞKANININ ANLATIRKEN YÜZÜNDE GÜLÜMSEME BIRAKAN ANISINI ŞÖYLE ANLATIYOR  
“Mehmet Balduk’un Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğu dönemde, Kadir kurtul ve Alişan Arıkan’da vardı. Bir Ermeni Kahramanmaraş’a geldi. 90’ıncı yaş gününü kutluyormuş ve Kahramanmaraşlıymış. Dediler ki, Akşam bunun doğum günüymüş yemek verelim. Biz dört kişiyiz. Burada yanında bir kızı var torunu. Bir oğlu ve kendisi var. Maraş lisanı Türkçeyi, eski bizim lehçe ile konuşuyor. Şimdi artık Türkiye’de televizyon ve şeylerden, Türkçe ’de lehçe farkı kalmadı. Eskiden bir Kahramanmaraşlının konuşması, Adanalının konuşması ve bir Gazianteplinin konuşması çok farklıydı. Birisi konuştuğu zaman hemen anlardık, bu falan yerden diye. Bu adamcağız aynı Maraş’ın eski şivesini konuşuyordu. Birde mandolin (Mandolin, uta benzeyen telli çalgıdır) çalıyor. Mesela bizim Çanakkale şiirini çaldı. Çanakkale demiyor Çanakkala diyor. Çok duygulandım ben” 

MEHMET IŞIK GÜNDEME GETİRDİ
Tarihçi yazar Mehmet Işık köşesinde: “Yol ‘da bahsedildiği gibi Ermenilere şirin gözükmek için  bir Süleymanlı (Zeytun) tarihi ve kültürü anlatmak hem şehitlerimizin ruhaniyetini incitir hem de gerçeklerin üstü örtülür ki bunu Kahramanmaraş halkı kabul etmez. Bu tarz bir yaklaşım Ermeni Diasporası’nın toprak ve tazminat talebine malzeme yapılır, başka da bir yere varmaz” dedi.

Işık köşesinde: “Tüm bunlar ortayken, Yol’da bahsedildiği gibi gerçek bir tarih anlatımına ise ne Ermeni Diasporası tahammül edebilir ne de şu günlerde parlamentolarında asılsız Ermeni iddialarını oylayıp kabul eden  yabancı devlet temsilcilikleri.

Böylesine Türk milletinin hafızasında canlılığını koruyan acı olayların yaşandığı Süleymanlı’yı (Zeytun’u) özellikle de Kahramanmaraş’ın İstiklal Mücadelesi’nin 100.Yılı’nda gündeme getirmek hangi amaçla olursa olsun izahı oldukça zor bir meseledir.

Velhasıl Süleymanlı Kültür Köyü Projesi ile ilgili biz öngörümüzü dile getirdik, inşallah biz yanılırız, milletimizin kazanacağı, halkımızın incinmeyeceği, tarihimize ve kültürümüze ters faaliyetlerin yapılmayacağı, bölgeyi ayağa kaldıracak büyük  ve güzel bir kalkınma hamlesi olur. Amacımız şehrimizin kültür ve turizmini ortaya çıkarmak olsun ama tarihimizi ve kültürümüzü tahrip edecek, milletimizi yürekten incitecek hatalar olmasın”

(Yasal uyarı: Bu haber Kanalmaras.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.)