Yılan görünce ürpermeyen insan yok gibidir. Birçoğumuz yılan görünce eli ayağına dolaşır. Hemen etrafına bakarak silah olarak kullanacağı taş, sopa gibi zarar verecek bir cisim arayışına girer. Buldumu da yılana öldürücü darbeyi vurmak için uygun bir zamanı kollar. Bulamayan ise oradan kaçarcasına uzaklaşır.

Oysa yılanların çok azı zehirlidir. Ve hiçbiri, insan tarafından aşırı biçimde tehdit edilmeden, saldırmaz. İnsanın ayak seslerini, yerdeki titreşimlerden algılar ve gizlenir. 

Gazeteci Aydın Baylan'da sosyal medya hesabından bir karayılan fotoğraf paylaştı. Altına da "da "Merhaba ben karayılan. Beni öldürmeyin, yollarda arabanız ile üstümden geçmeye çalışmayın. Türkiye’nin en büyük yılanlarından biriyim ve zehirsizim. Kertenkele ve küçük yılanlarla beslenirim. Nüfus kontrol memuru gibiyim, ekolojik dengeyi korumaktır işim. İnsanlardan kaçarım" yazdı. 

ÇOK ATİK BİR YILAN
Karayılan ya da bilimsel adıyla Dolichophis jugularis kırbaç yılanıgiller familyasından bir yılan türüdür. Bu yılan türü Kıbrıs, Yunanistan, Irak, İran, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Türkiye ve Malta’da bulunuyor. Karayılan, IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde asgari tehlike altındaki türler içerisinde bulunuyor. 

Karayılan, Türkiye’nin en büyük yılanlarından biri ve üç metreye kadar uzayabiliyor. Çoğunlukla Türkiye’nin güneyinde ve güneybatısındaki, bağ ve bahçelik yerlerde yaşıyor. Karayılanlar isminden de anlaşılacağı üzere parlak siyah renkli. Ancak boyun altı beyazımsı ve kırmızı lekeli.

Zehirsiz yılan türlerinden biri olan karayılanlar, kertenkenle, kemirgen ve küçük yılanlarla beslenerek aslında ekolojik dengeyi koruyor. Karayılanlar 1000 metre rakıma kadar olan bölgelerde rahatlıkla görülebilen türlerdendir. 

Özellikle tarlalarda kemirgenleri ya da küçük yılanları öldürerek aslında çiftçilere yardım ediyorlar. Karayılanlar besin zincirinin önemli bir parçası. Karayılanın zehirsiz olduğundan bahsettik ancak bölgesine girmeye çalıştığınızda yüksek tıslamalarla sizi uyarır ve eğer üstüne giderseniz ısırabilir. 

Karayılanlar oldukça atik ve çabuk türlerdir. Öte yandan iç döllenme yoluyla üreyen bir türdür. Yavru gelişimi kabuklu yumurta içerisinde olur. Bir dişi tek seferde ortalama 7-11 arası yumurta bırakabilir.