Kahramanmaraş’ın tarımsal üretiminde önemli yere sahip olan mısır hasadına başlandı.Çiftçiler 6 aylık emeklerinin karşılığı olan birinci ürünlerini almaya başladılar. İl genelinde 200 bin dekarlık alana ekilen mısırdan yaklaşık 185 bin ton rekolte bekleniyor.

MISIRDA % 11’LİK BİR ARTIŞ VAR
Biçer döverle hasadına başlanan mısırda bu yıl geçen yıla oranla % 11’lik bir artış bekleniyor. Geçen yıl TUİK verilerine göre dekara 808 kilo verilen raporun bu yıl % 11’lik bir artışla, dekara 900 kilo ile mısır ile, ekili alan olan 200 bin dekardan 185 bin ton üretim beklenmekte.

Mısır hasadının başlamasıyla bölgede ekonomik canlanma yaşanıyor. Nakliyecilerin tekeri dönmeye başlayınca yüzleri de güldü. Çiftçiler ise mısırı ambara taşımanın bereket ve mutluluğunu yaşıyor. Mısır hasadından hayvancılık yapan dar gelirli aileler de nasibini alıyor. Biçer döverlerin arkasından başak yapan çiftçiler, topladıkları başağın mahsulünü hayvanlara yem olarak kullanırken, saplarını ise kışa yakıt olarak istif ediyorlar. Mazot ve gübre fiyatlarının biraz düşürülmesini talep eden çiftçiler, "Allah devletimize zeval vermesin" dediler.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bozkurt: "Mısır hasadı yapılan bir çiftçimizin bahçesindeyiz. Biçer döverle mısır hasadına başlanıldı. Bilindiği gibi mısırımız yıllardan beri bizim kültürümüzde olan, Kahramanmaraş’ımızın yetiştiriciliği noktasında bir sıkıntısı olmayan bir ürün çeşidi. Geçmiş yıllara baktığımızda 2017 yılı içerisinde geçen sene  toplam ekiliş alanımız 219 bin dekarla 177 bin ton üretimimiz vardı. Yani ortalama ya da TUİK verilerine göre dekara verilmiş 808 kiloydu.  200 bin dekar alanda bu sene Kahramanmaraş’ın il genelinde mısır ekiliş alanımız var. Fakat fenolojik gözlemlerimiz onu gösteriyor ki bu yılki verimimiz 800 değil de % 11’lik bir artışla 900 kilo olacak. Bu da geçen yıl ki aldığımız üründen biraz daha fazla. Yani 180 bin, 185 bin ton bu sene Kahramanmaraş il sınırları dahilindeki mısır alanlarından üretim bekliyoruz.”