Türkiye’nin birçok noktasına satışı yapılan sucuk, üzüm pekmezi ve ceviz ile hazırlanıyor. Büyük kazanlarda pişirilen pekmez, ipe dizili cevizin karışımıyla ortaya sucuk çıkıyor.

Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden Kahramanmaraş'ta bertiz dağlarından toplanan 'kabarcık' adı verilen üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve ceviz sucuğuna dönüştürülüp, özellikle kış aylarında tüketiliyor.

Kentte sonbaharın gelmesiyle bağcılığın yaygın olarak yapıldığı Dulkadiroğlu ilçesine Bertiz yöresinde sabah erken toplanan üzümler, şıra alanına taşınıyor. Çuvallara doldurulduktan sonra kendileri tarafından ypaılan havuzlarda yöreye has beyaz toprakla birlikte ezilen üzümler şıra haline getiriliyor.

Büyük bakır kazanlarda ve odun ateşinde saatlerce kaynatılan şıra günlerce çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, bastık, sucuk ve kesme haline geliyor.

BERTİZ ÜZÜMÜNÜN HİKAYESİ

7'den 70'e herkes tarafından sevilerek tüketilen kabarcık üzümününde çok bilindik bir hikayesi de var.

Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim han hazretleri Dulkadiroğlu devletini Osmanlı topraklarına katınca padişaha Bertiz üzümü ikram edilir. Padişah üzümün lezzetini çok beğenir ve sorar:

Bertiz kabarcık üzümünün lezzeti toprağından mı kaynaklanıyor yoksa havasından mı der

-Orada bulunanalar padişahım bu üzümün lezzetini veren havasıdır der.

Padişah

-Eğer toprağından deseydiniz der bu toprağı istanbul a taşırdım der.

Kabarcık üzümü Bertiz bölgesinin havasını sevmiş olup köylülerimiz için önemli bir gelir kalemidir.