İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun, Kahramanmaraş'ta yaşanan su sıkıntısına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, Kahramanmaraş'taki bölgede yaklaşık 17 köyün su sıkıntından mustarip olduğuna dikkat çekerek, "Son yıllarda giderek artan ve artık karşılanamaz hale gelen girdi maliyetleri ile zaten zor durumda olan çiftçiler, ürünlerini tamamen kaybetme ve büyük zararlar etme riski ile karşı karşıya kalacakları belirtilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Metin Ergun, şunları ifade etti:

"İddialara göre, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ) ile DSİ 20. Bölge Müdürlüğü arasında yapılan bir protokolün sonucu olarak, Kahramanmaraş ilimizde bulunan Ayvalı Barajı’ndaki su rezervinin içme suyu olarak kullanılması için bir sınır belirlenmiş ve bu sınırın üzerindeki suyun sulama suyu olarak çiftçilere verilmesi kararlaştırılmıştır. Geçtiğimiz son 3 haftada çiftçilerimizin tarım arazilerine su aktarımı tamamen kesilmiş ve tarlalardaki ekili ürünler yaz mevsiminin en yüksek sıcaklıklara sahip bu döneminde kurumaya yüz tutmuştur. Bölgede yaklaşık 17 köyün bu sıkıntıdan mustarip olduğu ifade edilmektedir. Son yıllarda giderek artan ve artık karşılanamaz hale gelen girdi maliyetleri ile zaten zor durumda olan çiftçiler, ürünlerini tamamen kaybetme ve büyük zararlar etme riski ile karşı karşıya kalacakları belirtilmektedir. Zira normalde dönüm başına 90 TL su ücreti ödeyen çiftçilerimizin, barajdan su alamadıklarından dolayı kendi kendilerine sulama yaptıkları takdirde dönüm başına sulama maliyetlerinin 1000 TL ila 1500 TL civarına yükseleceği ve bu durumun da üreticilerimiz açısından katlanılması güç bir yük ortaya çıkaracağı belirtilmektedir."

Bakan Kirişçi'ye şu sorular yöneltildi:

  1. Kahramanmaraş’ta 17 köyün çiftçilerinin maruz kaldığı su sıkıntısının sebebi, iddia edildiği gibi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol müdür?
  2. Eğer söz konusu iddialar doğruysa, bu bölgedeki çiftçilerin maruz kaldığı su sıkıntısının giderilmesi adına Bakanlığınızın bugüne kadar herhangi bir girişimi olmuş mudur?
  3. Eğer söz konusu iddialar doğruysa, Bakanlığınız susuzluk sebebiyle zarar gören çiftçilerimizin zararlarının giderilmesi konusunda herhangi bir maddi destekte bulunacak mıdır?