KANAL MARAŞ / ÖZEL HABER

“Güçlünün Değil Haklının Sesi” olan Kanalmaras.com ihbar hattına vatandaşlar tarafından gönderilen 20 adet fotoğraf, içler acısı bir durumu tüm kamuoyuna gösteriyor.

1970 yılında ismini aldığı Yeşilgöz kasabasının hemen yanında bulanan Yeşilgöz, bakımsızlık , ilgisizlik ve ihmalkarlık nedeniyle kimsenin gidip gelmediği bir yer oldu. Özel bir işletme tarafından işletilen ve girişine 20 TL para ödenen mesire alanının bakımsızlığı ise vatandaşı canından bezdirdi. Suyun berraklığı nedeniyle 2011 yılında ODTÜ’den gelen Sualtı Topluluğu ve Anadolu Speleloji (Mağara Bilimi) Grubu üyesi Ali Yamaç, Keş Dağı'nda yaptıkları araştırma sonunda Yeşilgöz'e inmeleri halinde buranın Türkiye'nin en derin 3. büyük mağara olma özelliği taşıyacağını söyledi.

Yamaç, o dönemde gazetecilere yaptığı açıklamada; Kahramanmaraş'ın sahip olduğu doğal güzellikler arasında bulunan Yeşilgöz Gölü'nü besleyen su kaynaklarına ilişkin öngörülerini kanıtlamaları halinde buranın turist çekim merkezi olacağını ifade etti. 

Araştırmalarını tamamlamak üzere Kahramanmaraş'a gelen Obruk Mağara Araştırma Grubu, 2008 yılında Keş Dağı Yaylası'nda başlayan çalışmalarına bu yılda Keş Dağı'na çıkarak başladığını belirten Yamaç, yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: ''Keş Dağı Yaylası'nda bulunan düdenden batan suyun Yeşilgöz'deki obruktan çıkması çok yüksek. Keş Dağı'nda yağmur yağmaya başladığından 48 saat sonra Yeşilgöz'ün bulandığı biliniyor. Bu bilgi de bizi hedefe ulaştırmada daha azimli kılıyor. Bölgede araştırmalar devam ediyor. Keş Dağı'ndan Yeşilgöz Gölü'ne inersek Türkiye'nin en derin 3. büyük mağarasını bulmuş olacağız.''

ADINA ARAŞTIRMALAR YAPILAN YER ŞİMDİ PİSLİK GÖZ OLDU
Yeşili ile Karadeniz, mavisi ile Akdeniz’i aratmayan Kahramanmaraş’ta, yaz aylarının kendini iyiden iyiye hissettirmesi ile mesire alanları doldu taştı. Şehir Merkezine 70 km uzaklıkta bulanan yeşilgöz ise bakımsızlık nedeniyle âdeta pislik göz oldu.

Dağcıların kamp yaptığı, araştırma ekiplerinin cirit attığı alanlar, şimdilerde çöp dağları ile adından söz ettiriyor. Tuvaletler bakımsızlık nedeniyle çökme tehlikesi bulunuyor.

İNTERNETTE ÜNÜNÜ DUYAN GELİYOR SONUÇ PİŞMANLIK
Yapılan araştırmalar nedeniyle internette ilgi odağı olan yeşilgöz hakkında ise sanal alemde şunlar yer alıyor: “Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri, Kahramanmaraş ilinin sınırları içerisinde olup Maraş-Göksun karayolunun 55. kilometresinde yer almaktadır. Bölge, Döngel Mağarası'nın sarıp sarmaladığı çam ormanlarının içerisinde yer almaktadır. Mesire yerinde hem piknik yapabilir hem de yeni keşifler için kısa yolculuklar gerçekleştirebilirsiniz. Kapılı Mağara ve Tarhanakaya Mağarası çevrenin gezilecek noktaları arasındadır. Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri'nda alabalık üretim tesisleri de bulunuyor. Geziniz sırasında lezzetli alabalıkların tadına bakabilir ve çevreyi uzun uzun dolaşabilirsiniz.

Kahramanmaraş’ın doğa güzelliklerinden biri de Tekir kasabasında bulunan, alabalıkları ve suyunun çok soğuk olmasıyla bilinen Yeşilgöz kaynağıdır. Bir tatlı su kaynağı olan Yeşil gözün, K.Maraş tabiriyle "Karpuz Çatlatan" bir soğukluğu vardır. Rivayete göre kaynağın henüz dibini görmek nasip olmamış. Sütçüİmam Üniversitesinden gelen bir dalgıç heyeti uzun araştırmalar yapmış gölle ilgili çok ciddi tespitlerde bulunmuşlardır. Yeraltından geçen en uzun mağaraya sahiptir bu göl. Kahramanmaraş merkezine 70 km uzaklıktadır. Yeşilgöz aynı zamanda köyünde adı olup; Tekir, döngel, suçatı, şahinkayası, kısık(döngel) köylerine de komşudur. Halkının çoğunluğu tarımla geçimini sağlar. Az sayıda hayvancılıkla uğraşan insanlar da vardır. Yeşilgöz su kaynağının çevresi harikulade mesire alanı ile çevrilidir. Yaylaları memleketin nadide güzelliklerine sahiptir. Tansır, Sivri, Göboyun, Atlık, Apuar, Eşme önemli yaylalarındandır. Yaylalarına doyum olmaz. Türkiye'de ender bulunan ‘Ardıç’ ağacının en çok olduğu yerdir. Görmeden kimse o güzelliği anlayamaz”

(Haber: Mustafa Kılınç)