Yemeklerde acıyı sevenlere kötü haber Kahramanmaraş'tan geldi. Acısı ile meşhur Kahramanmaraş kırmızıbiber hasadı başladı. Ancak havaların mevsim normallerinin üzerinde olması biber rekoltesini olumsuz etkiledi. Rekoltenin beklenenin altında gerçekleşecek olması kırmızıbiber fiyatlarına zam olarak yansıyacak.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, hava sıcaklarının 45 dereceye kadar çıkmasının tarladaki biberleri kötü yönde etkilediğine dikkat çekti.

60 LİRAYA YÜKSELECEK
Çetinkaya, “Son bir aydır hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. 45-46 dereceyi gördüğümüz günler oldu. Sıcaklar biberin aroma ve olgunlaşma sürecini olumsuz etkiledi. Bazı tarlalarda aşırı sıcaklar biberlerin dalında kurumasına neden oldu. Bunun yanında ürünlerde sıcaklardan kaynaklanan güneş yanıkları ve lekelenme meydana geldi. Dolayısı ile bu ürünün kalite kaybına yol açtı” dedi.

Rekoltenin düşük olmasının fiyatlara yansıyacağını vurgulayan Çetinkaya şöyle devam etti: “Geçen yıl işlenmemiş kırmızıbiber tarlada toptan 7 TL'den satıldı. Bu yıl rekoltenin düşük olması fiyatlara yansıyacak. Kırmızıbiberin tarla satış fiyatı 10 ile 15 TL arasında seyrediyor. Şu anda marketlerde işlenmiş pul biberin kilosu 50 TL civarında. Tarladaki fiyatın yüksek olması kırmızı işlenmiş pul bibere zam olarak yansıyacak. Vatandaş bu yıl işlenmiş pul biberin kilosunu en az 60 TL'den yiyebilir. Kırmızı pul biber tüketicinin damağını ve cebini yakacak gibi görünüyor.”

(Sözcü)