Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Kavaklı, Sarılar, Kalemler ve Yeniköy mahallerine ulaşan yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

Yangınların hızla ayılması sonrası 18 köy ve mahallede yaşayan vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı. Yangının alevlerin en fazla zarar gören Kalemler oldu. Kalemler bölgesinde tahliye edilen birçok ev yangından zarar gördü.

Mersin'de 3 ilçede yangın var. Aydıncık, Bozyazı ve Silifke ilçelerinde çıkan orman yangınları havadan ve karadan müdahalelerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Adana'nın Kozan ilçesindeki yangın ise dün saat 19.45 sularında çıktı. Alevler rüzgarın etkisiyle büyüdü, 7 köy boşaltıldı. Birçok ev hasar gördü. Silifke ilçesi Boğsak mevkisindeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.  İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor. Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde meydana gelen orman yangını söndürmek için çalışmalar devam ediyor. Gece boyu karadan yürütülen söndürme çalışmalarına, sabah havadan destek verilmeye başlandı. Dereobası mevkisindeki yangın ise kontrol altına alındı. 

Dün ise Kahramanmaraş’ta çıkan orman yangınında 3 dönüm alan zarar gördü.

Yangın, Onikişubat ilçesi Kazma Bağları mevkiinde çıktı. İhbar üzerine olay yerine 3 arazöz, 2 itfaiye, 1 eskvatör ve 15 personel sevk edilerek müdahale edildi. Kontrol altına alınarak 2 saatte söndürülen yangında 3 dönüm alan zarar gördü.

YANGINLAR NEDEN ÇIKIYOR?
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Yangınların ortaya çıkış sebebi üzerine kapsamlı soruşturmalar da başlatılmıştır. Sorumlular en kısa zamanda doğamıza ve ormanımıza karşı giriştikleri bu saldırının hesabını verecektir" dedi.

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Armutalan Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Havadan ve karadan müdahale edilen yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

CHP lideri Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Şimdi de Marmaris’ten yangın haberleri geliyor. Bu bir sabotaj mı, devlet bunu mutlaka tespit edecektir. Bu konuda hepimiz biriz; tek yüreğiz. Bu böyle bilinsin!" ifadelerini kullandı.

ORMAN YANGINLARINI PKK MI GERÇEKLEŞTİRDİ?

Öte yandan geçmişteki örneklerden hareketle sosyal medya hesaplarında PKK ile yakından ilgili hoş ve düşündürücü paylaşımlar, söz konusu orman yangınlarının kanlı terör örgütü PKK tarafından çıkarılmış olma ihtimalini artırıyor.

90'LI YILLARDAN BERİ TURİZM PKK'NIN HEDEFİNDE

Türkiye ekonomisinin en güçlü dayanaklarından biri olan turizm, 1990'lı yıllardan bu yana ülke ekonomisine zarar vermeyi amaçlayan terör örgütü PKK'nın hedefi haline geldi. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ve turistlerin en çok rağbet ettiği yer, PKK'nın patlak verdiği ve yangın çıkardığı nokta haline geldi.

YUNANİSTAN'DA TERÖRİSTLERE EĞİTİM BİLE VERİLDİ

SETAV'ın 'Çevre Terörizmi ve PKK'nın Orman Sabotajları' başlıklı çalışmasında yer alan tespitlere göre, terör örgütü PKK'lı teröristler, 90'lı yıllarda Yunanistan'da bulunan kamplarda ideolojik içerikli ve patlayıcılarla alakalı teknik konularda eğitimler alarak, Türkiye'de turistik bölgelerde orman yangınları çıkarmaya başladı. PKK'nın ormanlık ve trusitik bölgeleri hedef alan sabotajları 1994'ten bugüne devam etmektedir.

PKK'NIN ATEŞE VERDİĞİ BÖLGELER

Türkiye'nin turizm bölgeleri üzerinden ekonomiyi hedef alan terör örgütünün amacı, ülkenin turizm beldelerini tercih eden turistlere bir çeşit "gelmeyin" mesajı vererek, turizmin gelişmesine engel olmak.

Hafızalarımız bizi 1997 yılına götürdüğünde Antalya'nın Belek ve yine Manavgat ilçesinde PKK tarafından çıkarılan eş zamanlı yangınlarda 2 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce hektarlık ormanlık alan küle dönüşmüştü.

PKK'nın sabotajları 2000'li yıllarda da benzer şekilde devam etti. 2006 yılının Ağustos ayında Akdeniz'de çıkan orman yangınlarında yine yeşil alanlar büyük zarar gördü. Yine aynı şekilde 5 gün içerisinde Kuşadası, Nazilli, Selçuk, Bodrum ve Adana'da çıkan yangınlarda 2 bin hektarlık ormanlık alan zarar görürken, maalesef 4 milyon ağaç yok oldu.
Biraz daha yakın tarihe gittiğimizde 2019 yılının yaz aylarında İstanbul'un Kartal ilçesiyle Muğla'nın Dalaman ve Milas ilçelerinde yine terör örgütü PKK'nın çıkardığı yangınlarda, Antalya'da 3 gün süren yangınlarda hektarlarca yeşil alan küle döndü.