2009 yılında uzman çavuş olduğunu ve 5 yıl süren görevinin ardından istifa ettiğini kaydeden Okyar Esendere, kardeşinin 2010 yılında şehit olmasından sonra, ziyaretine gelen dönemin Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer tarafından verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

İstifa etmesine rağmen sivil memurluğuna geçişinin yapılmadığını belirten Okyar Esendere, "Ben 2009 yılında Hakkari Yüksekova'da işe başladım. 2010 yılında Hakkari Şemdinli Gediktepe üst bölgesi baskınında kardeşim Elhas Esendere şehit oldu. O zamanın valisi beni şehit olan kardeşimden dolayı Kahramanmaraş Aksu Kışlası'na tayinimi aldırdı. Daha sonra 2015 yılında dönemin Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, beni engelli olan ağabeyime de bakabilmem için istifa ettirdi, memurluğa alacağını söyledi. Fakat daha sonra hükümet değişikliği daha sonra hain darbe ve kendisinin de Kahramanmaraş'tan Manisa'ya gitmesinden sonra, atamam bir türlü gerçekleşmedi ve işsiz kaldım. Bütün yetkililerle görüştüm ama kimse bana yardımcı olmadı. Kahramanmaraş milletvekilleri, belediye başkanları, bütün herkesle görüştüm kimse bana yardımcı olmadı. Ben sayın cumhurbaşkanımızın bana yardımcı olmasını istiyorum. Beni nereye layık görürlerse ben orada görev yapabilirim. Eğer askerlik olur askerlik, memuriyet olur memuriyette görev yapmaya hazırım" dedi.

Eşinin işsiz kalması nedeniyle 2 yıldır geçim sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Zeynep Esendere ise, "Bize verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz" dedi. Esendere, "Eşim yaklaşık 2 yıldır işsiz, eşim işsiz olduğundan dolayı biz çok sıkıntılar çektik. Biz devlet yetkililerinden çok bir şey istemiyoruz, sadece bize verilen sözün tutulmasını istiyoruz. Bize böyle bir hak kanun verilmişse, biz o hakkı istiyoruz. Eşimin uzman çavuşluktan memuriyetliğine geçirilmesini istiyoruz. Devlet yetkililerimiz, cumhurbaşkanımız, başbakanımız bize bu konuda yardımcı olsunlar" dedi.