Kahramanmaraş’ta lise son sınıf öğrencilerinin Maraş otu ve madde kullanma durumlarını saptamak amacı ile yapılan araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi. Kent merkezindeki 7 bin 632 lise öğrencisinden 1541’i ile görüşülerek yapılan ankete göre, lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 16’sı esrar içiyor.

Araştırma Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyelerince gerçekleştirildi. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 57.2’si erkeklerden, yüzde 42.8’i kız öğrencilerden oluşurken, madde kullanan öğrencilerin yüzde 32.3’ü uçucu maddeleri, yüzde 30.1 esrarı, yüzde 8.6’sı bonzai zehrini tercih ettiklerini söyledi. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 6.5’inin eroin, yüzde 4.3’ünün de ecstasy kullandığı anlaşıldı.

ZORLANMADAN ALIYORLAR
Araştırmada madde bağımlılarının aile bireylerinde ve yakın arkadaşlarında psikoaktif maddelerin sık kullanıldığı belirlendi.

Öğrencilerde Maraş otu ve madde kullanım düzeyi yüksek oranda bulunurken, lise son sınıfta eğitim alan gençlerin büyük çoğunluğu kullandıkları uyuşturucu zehrine ulaşmakta zorlanmadıklarını belirtti. Madde kullanımının zararları konusunda öğrencileri bilgilendirmek için toplum tabanlı çalışmalar yapılması gerektiği vurgulanan araştırmada, meslek liselilerin görece olarak genel liselilerden daha çok uyuşturucu kullandığı vurgulandı. Ayrıca araştırmada, babası hayatı boyunca hiç okula gitmemiş olan öğrencilerde madde kullanımı, babası ilkokul ve daha yüksek tahsil yapanlara göre daha yüksek oranda tespit edildi.

Araştırmacılar, hazırladıkları raporda ayrıca; “Lise son sınıf öğrencilerinde Maraş otu kullanım oranını yüzde 16.1 olarak bulundu. Çalışmamızda Maraş otu kullanım oranını erkeklerde yüzde 27, kızlarda ise yüzde 2.7 olarak bulundu. Araştırmamızda ‘Maraş otu sağlığa zararlı mıdır?’ sorusuna öğrencilerin yüzde 83’ü ‘evet zararlıdır’, yüzde ‘10.7’si ise ‘fikrim yok, bilmiyorum’ cevabını verdi. Araştırmamızda hayatı boyunca en az bir kez madde kullananların oranını yüzde 13 olarak bulundu” görüşlerine yer verdi.

OKUL ÖNÜNDE UYUŞTURUCU
Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, yeni eğitim- öğretim yılı öncesi uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyon düzenledi. Narkotik köpeği ‘Cankız’ın da kullanıldığı operasyonda 466,46 gram bonzai maddesi ile 22 ecstasy hap ele geçirildi. Gözaltına alınan 10 kişiden dördü dün adliyeye sevk edildi. Bursa’da da okul önlerinde uyuşturucu satma hazırlığı yapan 10 kişi düzenlenen operasyonla gözaltına alındı