Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüs onbinlerce kişiyi hayattan kopardı.

Salgının Türkiye'de ilk kez 11 Mart'ta görülmesinden bu yana alınan tedbirler, daha fazla can kaybının yaşanmasına engel oldu.

VAKA SAYISI HIZLA DÜŞÜYOR
Kısıtlamalar da bu tedbirlerin uyulmasına öncülük etti. Böylelikle Kahramanmaraş'ta vaka sayıları düşüşe geçti, neredeyse can kayıpları yaşanmamaya başladı.

REHAVETE DİKKAT
Kahramanmaraş’ta koronavirüs salgınının kontrol altında tutulması ve vaka sayılarının düşürülmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda il genelinde birçoğunu hepimizin de bildiği birçok hizmet devreye alınmış. Yörükselim devlet hastanesi bünyesinde sadece koronavirüs hastalarına yönelik covid-19 acil servis ve pandemi poliklinikleri hizmet vermeye başlamıştır. Bu sayede normal hastalar ile covid şüphesi bulunan hastalar birbirlerinden ayrılarak olası bulaşmaların önüne geçilmiştir. Yine aynı şekilde Necip Fazıl Şehir Hastanesi acil servisinde ve il genelinde tüm hastanelerin acil servislerinde bu ve buna benzer normal hastalar ile koronavirüs şüphelisi hastaları birbirinden izole etmek amaçlı uygulamaları görmekteyiz.

Yine il genelinde koronavirüs hastalarına hizmet etmek üzere son teknoloji cihazlarla donatılmış yeni yoğun bakım merkezleri inanması zor bir kısa süre içerisinde devreye alınmıştır. Yoğun bakım yatak kapasitesi neredeyse iki katına çıkarılmıştır. İlimizdeki hastanelerimizde pandeminin erken dönemlerinden itibaren yüksek akımlı oksijenin hem servislerde hem de yoğun bakımlarda sıklıkla kullanıldığını bu sayede hastaların durumlarının ağırlaşmasının önüne geçilerek zatürreye yakalanmadan ve durumları ağırlaşmadan taburcu olduklarını sahadaki birçok sağlık çalışanından öğrenmiş bulunmaktayız.

Koronavirüsün ilimizde çıkmaya başlamasının ardından covid-19 testlerinin Kahramanmaraş’ta çalışılabilmesi için İl Sağlık Müdürlüğünün yoğun çabalar verdiğini bilmekteyiz. O dönemde kamuoyuyla da paylaşıldığı üzere ilk olarak KSÜ Tıp Fakültesi bünyesinde hemen ardından Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde PCR test laboratuvarları hizmete alınmış ve daha çok kişiye test yapılmak suretiyle hastalığın erken teşhis ve tedavisine olanak sağlanmıştır. Geçtiğimiz aylarda ise Elbistan devlet Hastanesinde 3. Test laboratuvarı hizmete açılarak ilin genelinde güçlü bir laboratuvar sistemi kurulmuştur.

Pandemiyle mücadelenin vazgeçilmezi olduğunu artık hepimizin bildiği filyasyon tarama ekiplerinden de bahsetmeden geçmek olmaz. Onlar sürecin isimsiz kahramanları. Edindiğimiz bilgilere göre ilimizde 500’ün üzerinde filyasyon ekibi gece gündüz, köy-mezra, yağmur-çamur demeden koronavirüsün izini sürmeye devam ediyor. Hastaları ve onların temaslılarını evlerinde ziyaret eden bu ekipler gerekli bilgilendirmeleri yapıyor ve hastaların ilaçlarını evlerine kadar götürüyorlar. Gerek duyulan hallerde evde test alıyorlar. Rapor veriyorlar, reçete yazıyorlar. Bir nevi mobil sağlık hizmeti bu süreçte tüm hastalara verilmiş oluyor. Ve tüm bu işlemler için maksimum 5-6 saatte hastanın kapısında oluyorlar.

Filyasyon ekiplerine ek olarak daha önceden aşina olduğumuz evde sağlık hizmetlerinin pandemi versiyonu da bu süreçte önemli roller üstlenmiş durumdalar. Evlerinde tedavileri devam eden hasta ve temaslıların veya aynı evde yaşayan diğer bireylerin sağlık durumlarında bir değişiklik olduğunda ve dr muayenesine ihtiyaç duyulduğunda imdada mobil evde sağlık doktorlu ekipleri yetişiyor. Hastaları evlerinde muayene eden gerek gördüğünde 112 ile hastaneye sevkini sağlayan bu ekipler il genelinde tüm ilçelerde haftanın her günü hizmet veriyor.

0344 222 22 21. Birçoğunuz bu numarayı biliyordur diye tahmin ediyorum. Bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var: KAHRAMANMARAŞ COVID-19 DANIŞMA HATTI. 7/24 hizmet veren bu hattı aradığınız konusunda uzman personeller sizlere koronavirüsle ilgili her türlü konuda destek olmaya çalışıyorlar. Test sonucunuzun çıkıp çıkmadığını, karantina sürecinizin ne zaman biteceğini, ilaçların kullanımı hakkındaki bilgileri ve daha birçok bilgiyi bu hattı arayarak öğrenebiliyorsunuz.

Siz onları aramasanız bile eğer hasta veya temaslı iseniz onlar sizleri haftanın belirli günlerinde arıyor, halinizi hatrınızı soruyor, tıbbi durumunuzu değerlendiriyor ve size telefonda danışmanlık hizmeti veriyor. Evet bu saydıklarımın hepsi istisnasız herkese yapılıyor.

Sizlere Kahramanmaraş’ta koronavirüsle mücadelede geçen yaklaşık 10 aylık süre zarfında ilimizde nelerin yapıldığını, salgının kontrol altında tutulması ve vaka sayılarının düşmesinde nasıl bir emek harcandığını özetle aktarmaya çalıştık. Bizim bilmediğimiz daha çok detay ve başarı öyküsü vardır.

Bu vesileyle tüm sağlık çalışanlarına bizlerin sağlığı için verdikleri emeklerden dolayı teşekkürü bir borç biliyoruz. Şimdi bizlere düşen hazır vaka sayıları da iyice azalmışken rehavete kapılmadan yetkililerin koydukları kurallara harfiyen uymak ve temizlik-maske-mesafe üçlüsünden vazgeçmemektir.

Koronavirüsün hayatımızdan çıkacağı bir yıl diliyoruz.