Türkiye'de yaşayan Suriyeliler, son yıllarda kamuoyunun en fazla tartıştığı konular arasında yer alıyor.

Türkiye'nin çeşitli illerinde düzensiz göçle mücadele gerekçesiyle kent çapında operasyon başlatmasıyla, konu daha da önemli bir gündem maddesi haline geldi.

2011 yılından bu yana kamuoyunda, özellikle de sosyal medyanın etkisiyle Suriyelilerle birçok bilgi dolaşıyor.

Ancak bu bilgilerin bir bölümü gerçeği yansıtmazken bir bölümü ise güncel verilerden oluşmuyor.

Eski MHP Iğdır Milletvekili ve Türkiye Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Dr. Sinan Oğan, Kanal Maraş ekranlarında Mustafa Karaaslan'ın sunduğu Gün Ortası programında açıklamalarda bulundu.

Oğan, Türkiye’deki ‘Suriyeliler’ algısının yanlış bir kaynaktan beslendiğini ve sanıldığının aksine Suriyelilerin karıştığı suç oranının oldukça yüksek olduğunu vurguladı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi verilerine göre, Suriyelilerin Türkiye'de karıştığı suç oranları, gerilediğinin algısının külliyen yalan olduğunu söyledi.

"GERÇEKLER SAKLANIYOR"

Oğan, "Gerçek rakamlar açıklanmıyor. Yandaş medyalarda artık Suriyeliler suça karıştığı zaman yabancı uyrukluyla birlikte kodlayarak isim soyadlarını yazmaya başladılar. Alman vatandaşı Türkiye'de suç işlediği zaman isim ve soyisim veriliyor." dedi.

Suriyelilerin ileride büyük bir güvenlik sorunu oluşağını söyledi.

ARAPÇA TABELALARI

Oğan, iş yeri tabelalarının yüzde 75'inin Türkçe olması kuralına rağmen Suriyeli göçmenlerin çoğunluk olarak yaşadığı Kahramanmaraş ve çevresinde birçok tabela yine Arapça olduğunu ifade ederek, "Dışarıdan gelen vatandaşlar, burayı Halep sanacak." dedi.

ERDOĞAN MAAŞI ARTIRILMASI

TBMM'ye sunulan bütçe teklifine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşının 100 bin TL üzerine çıkarılmasına tepki gösteren Sinan Oğan, "Ben sayın Erdoğan'ın yerinde olsam, maaşımı yükselteceğim yere SMA hastalarına bağış yapardım. Daha mantıklı olurdu." ifadelerine yer verdi.

MERKEZ BANKASI'NDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Merkez Bankası'ndaki değişikliklerle açıklama yapan Oğan, "Dünyada değiştirilmesi en zor olan kurum Merkez Bankası'dır. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin. Gelen Merkez Başkanları minimum orada 5 yıl kalır. Türkiye'de gömlek değiştirir gibi Merkez Başkanı değiştiriyoruz." dedi.

ADAYLIK AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıklayan Oğan, "Siyasi ortam olduğunda Türkiye'yi yönetmeye talip bir siyasetçiyim. Bir Türk milliyetçisi aday olmadığı takdirde cumhurbaşkanlığına adaylığımı koyacağım" ifadelerini kullandı.