İŞTE O YAZI

Tüzmen de, yerel gazeteyi yırtıp atmıştı

Kürşad Tüzmen’i hatırladınız mı? Son yıllarda siyaset sahnesinde esamesi okunmayanlardan. 58., 59. ve 60. Ak Parti hükümetlerinde, Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı.

Aynı zamanda bir dönem Gaziantep milletvekiliydi.

Kendisi ya da bakanlığı hakkındaki haberlerin ulusal basındaki yansımalarına dair yanlış gördükleriyle ilgili olarak, yasal hak olan tekzip yolunu seçerken, yerel basında ‘zülfü yâre dokunan’ haber ya da yazılar için olan tavrı ise bambaşkaydı.

Şöyle ki bir gün Gaziantep’te Sayın Tüzmen, çoğunluğunu yerel medya mensuplarının oluşturduğu gazetecilerle basın toplantısı yapıyordu. Konuşması sürerken, konuyu dolaştırıp-siyasilerin genel âdeti yerel basından ‘yakınmaya’ kadar getirdi. Bu arada, hoşuna gitmediği haberin/yazının yer aldığı yerel gazeteyi eline alıp, parça parça edip yırttıktan sonra yere attı. Hem de salonu dolduran bütün gazeteci arkadaşların şaşkın bakışları altında.

Oysa ki, yalan da olsa, bir gazetede yer alan uygunsuz haber ya da yazı için, yasaların belirlediği ve izlenmesi gereken bir ‘düzeltme‘ yolu vardı.

Ama siyasi erk sahipleri için, ucuz ve kestirme bir yol vardı. Nasıl olsa karşısındaki, İstanbul’da, lobilerin hukuk gücünü de arkasında bulunduran büyük bir ulusal gazete değildi.

Kahramanmaraş cenahına gelecek olursak...

Büyükşehir Belediye Başkanlığına getirilen/seçilen Hayrettin Güngör (Nasıl aday yapıldığıyla ilgili mevzu buraya sığmaz.) göreve geldiği günden bu yana, kendince yerel medyaya bir dizayn verme gayretinde.

Uyguladığı yaptırımlarla ve sonu olmayan tahammülsüzlüklerle, zaten yerel medyayı ve emektarlarını madden ve mânen çökertme noktasına doğru sürükledi.

Kendisinin bunca negatif tutumunun yanı sıra  peki bir de vatandaşın avukatlığını yapacağına, başkanın ardında basına ayar vermeye kalkışan, medya mensuplarına verip veriştiren siyasi ‘ekabir’e ne demeli?

Başkan Güngör, hakkında gelemiyor mu  ki, Sayın Mahir Ünal gece evinde oturduğu yerde kamerayı açıp, “şu anda beni Bin Üçyüz kişi izliyor” dediği canlı yayınıyla, gazetecilere demediğini bırakmıyor? Tek derdiymiş gibi, varsa yoksa basın…

Virüs salgınından dolayı yaşadığımız sıkıntılı süreçte, şehirde yaşanılan ufak bir maske ihtiyacı bile zamanında giderilemezken, nedendir bilinmez kalkmış canlı yayında Büyükşehir Belediyesi’nin, Seyir Terası’ndaki mekânın tahliyesiyle ilgili açıklama yapıyor. Neden buna gerek duyuluyor? Belediye yetkilileri ya da başkan ikna edici açıklama yapamıyor mu?  Kaldı ki yaptı…

Konuşmasını sonuna kadar izlediğim Ünal’ın, yüzüne yansıdığı kadarıyla, moralinin aşırı bozuk olduğunu hissettim.

Mesajları arasında da, ‘canımız ciğerimiz’ dediği Kahramanmaraş’a dair yeni bir proje müjdesi de yoktu.