Haberma Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Alyaz, sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklamalarla Kahramanmaraş'ın gündemini değerlendirdi. 1 saati aşan konuşmasında Alyaz, Kahramanmaraş'ın her alanda özellikle ekonomik olarak gelişmesi için şehrin aydınları, belediye başkanları ve iş adamlarının ortak paydada buluşması gerektiğinin altını çizdi.

İşte Alyaz'ın açıklamalarının satır başları:

Yanınızda güzel örnek varken bunları şehrinizde göremediğiniz zaman canınız yanıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi aldığı kararla birlikte salgın nedeniyle zor durumdaki küçük esnafa 1500 lira dağıtmaya başlamış ve bunun yanında su fiyatında indirime gitmiş ve bunun yanında da belediyeye ait iş yerlerinden kira tahsilatını durdurmuş. Şimdi biz bu örneklere bakalım. Şehrimizde bu örnekler var mı? Bunu dile getirdiğiniz zaman size kızıyorlar.

Antep'in ekonomisine Kahramanmaraş olarak katkımızı hiç düşündünüz mü?

Kahramanmaraş'ta diyoruz ya hani kralcılar çok fazla. Bunu siz paylaştığınız zaman diyorlar ki, 'Bize Antep'i örnek göstermeyin ya of bıktık.' Bizim Antep'in ekonomisine Kahramanmaraş olarak katkımızı hiç düşündünüz mü? Sadece Gaziantep hava limanını kullanarak biz hava limanı gelirinin yüzde 30'unu karşılıyoruz. İş adamlarımız olsun, turizm sektörü olsun yani uçağı kullanmak zorunda olan insanların hepsi biletlerini Gaziantep'ten alıyorlar. Bunun sebeplerinden bir tanesi ise şu: Kahramanmaraş Havalimanı'ndaki uçak seferlerinin sayısının az olmasıyla birlikte düzenli bir seferin olmaması. Yapılan pozitif ayrımcılıkla birlikte evet Gaziantep ileride, daha da büyük, büyüdü. Metropol şehir oldu yani Bursa neyse İzmir neyse Gaziantep doğuda o hale geldi. Hem ticaret merkez üssü oldu, hem gastronomi merkez üssü oldu, hem kültür sanat merkez üssü oldu. Biz bunların yüzde 1'i şehrimizde uygulansın diye hep söylüyoruz ama buradaki yöneticilerimiz bildiğim bildik çaldığım düdük dedikten sonra bir yere varamıyoruz açıkçası söylemek gerekirse.

Biz hala Kahramanmaraş'la nasıl çatışırız derdindeyiz

Buradan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör beye sesleniyorum. Bakın Gaziantep'te güzel bir örnek var. Madem sizin elinizin altındaki proje ekibiniz bunu üretemiyor, bunu yapamıyor; bunun kapasiteyle alakası yok gerçekten söylüyorum kapasiteyle alakası yok. Tüm projeler birbirine benziyor. İstanbul'da proje ekibi var oradan projeyi yaparlar Kahramanmaraş'ımızdan da birçok proje İstanbul'dan üretilmiştir, getirilmiştir. Katalogdan seçer belediye başkanları ondan sonra derler ki şuraya şunu yapalım buraya bunu yapalım. Hiçbir şey bilmiyorsanız bu proje ekibiyle çalışın veya bir ekip kurun diğer büyükşehir belediyeleri neler yapıyor bir süzgeçten geçirin. Kahramanmaraş'a hangisini uygulayabiliriz biz de bunları yapalım deyin. Biz hala Kahramanmaraş'la nasıl çatışırız derdindeyiz.

Başkası bizim markamızı alıyor

İstanbul'dan arkadaşım aradı, 'Ya Mustafa sizin orada sumak ekşisi diye bir şey varmış onu bana anlatır mısın?' sumak ekşisini bana anlatır mısın diye soruyor. Bugün biz elimizdeki dinamikleri piyasaya süremiyoruz. Gidiyoruz Hakkari'den nar ekşisi alıyoruz Kahramanmaraş'ta nar ekşisi satmaya çalışıyoruz. İnterneti açın bakın kaç tane Kahramanmaraşlı firma sumak ekşisi satıyor ama büyük firmalar sumak ekşisi satıyorlar. Biz burada marka olamıyoruz ama başkası bizim markamızı alıyor üzerine etiketi yapıştırıyor ve satıyor.

Profesyonel olursanız bu şehir kazanır

Bugün bakıyorsun Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye'nin her tarafında şiir ve şair günleri düzenliyor. Buradan destek almak sizin zorunuza gidebilir, gitmesin. Profesyonelleşin artık. Profesyonel olursanız bu şehir kazanır. Hala ilkel yollarla krallığınızı ilan etmeye çalışıyorsunuz. Önemli olan kral olmak değildir önemli olan sizi insanların baba yerine koymasıdır. Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürümüz Salim Cebeloğlu, Niğde'den dostlarla görüştüm; Salim baba diyorlar. Neden baba diyorlar biliyor musunuz? Çünkü adam baba, sevilmiş. Bugün bakıyorsunuz Kahramanmaraş'ta makamda oturanları kaç kişi seviyor, kaç kişi tanıyor daha doğrusu. Burada çıkarlar çatışıyor. Alttaki memur yukardaki başkana veya müdüre küfür ettirmek için elinden geleni yapıyor. Alttaki memur bile kral yani kralcı. Vatandaşın derdi nasıl çözülür, şu sorun nasıl çözülür, Kahramanmaraş'ta hizmet nasıl hızla ilerler derdinde tasasında değil. Nereden nereye geldi, Kahramanmaraş'ın derdi çok fazla.