Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü Kahramanmaraş 5 günlük hava durumu tahminini resmi internet sitesinde duyurdu. 30 Temmuz Salı günü Kahramanmaraş'ta hava nasıl nasıl olacak sorusunun cevabı merak ediliyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki, 30 Temmuz Salı Kahramanmaraş hava durumu nasıl olacak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Kurum tarafından açıklanan bilgilere göre, sıcaklık salı günü (bugün) de etkisini göstermesi bekleniyor. Öte yandan Kahramanmaraş'ta sıcaklık değerlerinde yükseliş gözlemlenirken, rüzgar hızını normal olarak bekleniyor. İşte kurum tarafından açıklanan beş günlük veriler;

30 TEMMUZ SALI HAVA DURUMU
Kahramanmaraş'ta Pazar günü sıcaklık etkisini göstermeye devam ediyor. En yüksek sıcaklık 37 derece olurken, en düşük sıcaklık 24 derece. Nem oranı yüzde 37-96 arasında. Rüzgar saatte 11km hızda esmesi tahmin ediliyor.

31 TEMMUZ ÇARŞAMBA HAVA DURUMU
Haftanın Çarşamba günü ise yine büyükşehirde hava yine aynı herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Hava bol güneşli. Sıcaklık gündüz 37 derece, gece 24 derece. Nem oranı yüzde 34-91 arasında. Rüzgar saatte 13 km hızda esmesi bekleniyor.

1 AĞUSTOS PERŞEMBE HAVA DURUMU
Perşembe günü hava açık, Sıcaklık 24-37 derece arasında. Nem oranı en yüksek yüzde 93 olarak gözlemlenirken, rüzgar saatte 15 km hızda esmesi tahmin ediliyor.

2 AĞUSTOS CUMA HAVA DURUMU
Kahramanmaraş'ta Cuma günü havada rüzgar etkisini biraz arttıracak, sıcaklık en yüksek 37 derece, en düşük 24 derece. Nem oranı yüzde 32-93 arasında. Rüzgar saatte 18 km hızda esmesi bekleniyor.

3 AĞUSTOS CUMARTES HAVA DURUMU
Perşembe günü hava sıcaklıklar 5 gün boyunca aynı kalması tahmin ediliyor. Sıcaklık gündüz 37 derece, gece 22 derece. Nem oranı yüzde 28-96 arasında. Rüzgar saatte 18 km hızda esmesi tahmin ediliyor.

METEOROLOJİ HAKKINDA BİLGİ
Meteoroloji; kısaca atmosfer bilimidir. Yunanca "meteoron" kelimesinden adını almıştır ve gökyüzünde olan olaylar anlamına gelmektedir. Eski yunanlılar bulutları, rüzgarları ve yağmuru anlamak ve birbirleriyle ilişkilerini tespit etmek için rasat yapmışlardır. Onlar için hava durumu önemliydi, çünkü hava çiftçilerin ürün yetiştirmesini, denizcileri ve denizde seyahat edenleri etkiliyordu. Bugün çevremizde, atmosferdeki değişim ve olaylardan dolayı bizleri etkileyen daha ciddi ve önemli hava olayları vardır. Gezegenimizdeki atmosferin davranışları ve etkisi gibi, zor ve karmaşık konulara çözüm bulmalıyız

Aristo'nun meteorolojinin babası olduğuna inanılmaktadır. Aristo "meteorologica" adlı eserini M.Ö. 340 yılında yazmıştır. Aristo'nun yağmur, dolu fırtınası ve bazı hava parametrelerine ait görüşlerinin bir kısmı doğru, çoğu ise yanlıştır. Bu zamandaki diğer düşünürler gibi Aristo da mantık ve sebep yoluyla doğruya ulaşacağına inanıyor ve dünyadaki doğal olayları anlamak için rasat yapılmasına ihtiyaç olmadığını düşünüyordu.
Yüzyıllarca sonra, modern bilimin ilk yıllarında, bilim adamı olarak bilinen doğa filozofları, doğayı gerçekten anlamanın yalnızca spekülasyon ve mantıksal tartışmalarla olamayacağını farketmişlerdir. Dünyadaki olayları anlamak için, bunları ölçmek, kaydetmek ve analiz etmek gerekir. Ancak, hava parametrelerinden rüzgar yönü ve yağış miktarını ölçebilmek bile uzun zaman almıştır.

GELİŞİMİ
1800’lü yılların ortalarında meteorolojistler, geniş alanları etkileyen hava sistemlerinin (gelişimi, değişimi ile birlikte bunların yeryüzeyindeki hareketleri sonucunda) bulutları, rüzgarları ve yağmuru oluşturduğunun farkına varmaya başladılar. Bununla birlikte elde edilen bu bilgilerin dağıtımı, hava sistemlerinden daha yavaş olduğu için kullanışlı olmuyordu. Sonra telgraf icat edildi, hazırlanan raporlar başka merkezlere gönderilmeye başlandı. Amerika ve Avrupa üzerine gelecek hava ve fırtınalar, hareketlerin doğuya olacağı esası ile tahmin edilmeye başlandı. 1900’lü yılların başlarında Norveçli bir grup bilim adamı atmosferik hareketleri temel fizik kurallarına uygulama çalışmasına başladılar. Onlar, kütlesel olarak hareket eden büyük soğuk ve sıcak hava kütlelerinin karşılaşmasını cephe olarak tanımladılar. Bu durum modern hava tahminlerinin başlangıcıdır.

1940’lı yılların başlarında, ikinci Dünya Savaşı meteorolojiye büyük ilerlemeler getirdi. Geniş ölçekli kara ve deniz alanlarındaki hava hareketleri, Kuzey Atlantik ve Güneydoğu Pasifik üzerindeki geniş alanlar hava durumuna olan bağımlılığı arttırdı. Üniversitelerin meteoroloji bölümleri hızla askeri servislerde yetiştirdikleri genç elemanları hava tahmin uzmanı olarak gönderdiler. Askerler aynı zamanda hava ve iklim konusundaki bilimsel araştırmalara destek sağladılar. Radar gibi önemli meteorolojik sistemlerin teknolojik gelişimi savaş zamanında sağlandı.

İkinci Dünya Savaşından bu yana, meteorolojistler atmosfer ve rasat konularında birçok yeni teknik ve alet geliştirdiler. Onlar temel hava sistemlerini ve harekeynleri, uyduları kullanak, şiddetli oraj merkezlerini, radar ve yüksek kapasiteli uçakları kullanarak tespit ve tahmin ettiler. Ayrıca sayısal hava tahmin modellerini geliştirerek, atmosferik işlemleri süper bilgisayarlarda çalıştırarak atmosferin genel sirkülasyonunu ve davranışlarını analiz ederek her ölçekte yağış bilgilerini elde ettiler. Bundan 2000 yıl önce Yunan filozoflar gökyüzüne bakarak neler olduğunu anlamaya çalışırlardı. Bu gün en eski bilim dalı olan meteoroloji olgunlaşmıştır. Araştırmaların hedefi; biz, çocuklarımız ve torunlarımız için yaşamsal öncelikler arz eden konularda, temel sorulara cevap aramaktır.

Yüzyıllardır, havanın anlaşılması ve tahmin edilmesi için atmosfer rasatları kullanılmıştır. En önemli rasatlar yer istasyonlarındaki aletler vasıtasıyla ölçülen sıcaklık, barometrik basınç, nem, rüzgar hızı ve yönüdür. Sonraları “rawinsonde” sistemi geliştirildi. Bu sistemle atmosferin yukarı sevilerinde bulunan sıcaklık, basınç ve nem değerleri ölçüldü. Balonun yer sistemi ile yaptığı açı takip edilerek yüksek atmosferdeki rüzgar yön ve şiddeti ölçüldü. Bu (temel) ölçümler, meteorolojistlere sadece yeryüzünde değil, atmosferin değişik seviyelerindeki temel bilgiler ve neler olduğunu hakkında veri sağlar. Son yıllarda uzaktan algılama yöntemi ile yerden rawinsonde rasatlarının yapılabileceği konusunda çalışmalar yapılmasına rağmen, rawinsonde sistemleri halen meteorolojideki temel aletlerdir.

Uçaklar, radarlar, uydular ve bilgisayarlar meteorolojistlere bilgi ve kolaylık sağlayan en önemli sistemlerdir. Dünyadaki en büyük ve hızlı bilgisayarlar atmosferik araştırmalar ve hava tahminleri için kullanılmaktadır.