MADO Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi yakınlarında kurduğu Salep üretim çiftliğinde salep üretimini başarı ile yaparak , yeni tür ve çeşitlerin ekimini yapmaya başladı.

Kanal Maraş mikrofonlarına açıklama yapan Mehmet Kanbur, "Salep olmazsa dondurma olmaz. Dondurma olmazsa Kahramanmaraş olmaz. Onun içinde en kıymetli varlıklarımızdan bir tanesi de salebimizdir" dedi.

"Bu salep doğada yetişen bir saleptir." açıklamasına devam eden Kanbur "Bu artık tabiattan toplanarak azalmaya başladı. Dolayısıyla devlet bunu yasaklayarak koruma altına aldı. Koruma altına alınca artık, salep bulamaz olduk. Maraş dondurması yapacaksınız salebi nereden alacaksınız? O yüzden başka bir şey kullanacaksınız. Siz gerçek dondurma yapmıyorsunuz, çünkü salebiniz olmazsa bu dondurmayı yapamazsınız. Biz Mado olarak, bir dondurmacı aileden kuşak olarak, bizim ecdadımız, bizim namusumuzdur sahip çıkmalıyız. Yani salebe biz sahip çıkacağız. Bilim ve teknik değişti. Bu dağlardan topladığımız bitkileri artık ovaya indirdik. Daha bilimsel hale getirdik. Bunun da amacı dondurmacılık sektörüne destek olmaktır. Salebiniz kaliteli değilse dondurmanızda kaliteli değildir. Kalite dondurmaya sahip olmak için süt ve salebin doğru olması lazım." şeklinde konuştu.

"PİYASA DEĞERİ 500 TL"
Herkesin köy bahçesinde yetiştirebileceğini ve bunun bugün piyasa değeri 500 TL olduğunu ifade eden Kanbur, "Biz hem endemik bitkilere sahip olup, onları korumuş oluyoruz.  Dolayısıyla ekonomiye katma değer sağlasın istiyoruz. Köy ve bahçelerinizde yapılan keçi süt ve salebinize 10 yıl alım garantisi veriyorum. Bu bitkiden kendi arazimde 10 ton aldım ve bu yıl içerisinde 20 ton yapmayı planlıyorum. Dolayısıyla bunu yurt dışına ihracat yapmak için üretmemizi gerekiyor.  Kahramanmaraş’ı bu konuda ırmak yapmak zorundayız.

"TOPRAĞINIZDA BU SALEBİ YETİŞTİRİN ALICI BENİM"
"Salebi de bu konuda marka yapalım ve yurt dışına satalım. Salep dünyada şifalı bir içecektir. Sadece dondurma olarak kullanılmaksızın içecek olarak kullanılıyor. Bilim adamları salebin çok sağlıklı olduğunu söylüyorlar. Biz sadece dondurma sektöründe ki rolünü söyleyebiliyorum. Dondurmada salep olmazsa o aromayı ve kokuyu alamazsınız.  Tohuma ihtiyacı olanlar bize müracaat ederek Bakanlıktan aldığımız sertifika izinlerimizle önümüzdeki yıl tohum vermeye çalışacağız. Ayrıca tohumun ekilmesi hakkında bilgiyide vereceğiz. Devlet endemik bitkilere dokunmayın diyor. Dondurmayı ne ile yapacağız? Ben buna Mado olarak sahip çıkmasaydım, yarın Maraş dondurması diye bir şey kalmaz hale gelirdi. Biz buna görevimiz diyerek, bu işe ömür verdik diyerek, devam ediyoruz. Bizim gayemiz kendimizi marka yapmak değil, şehrimizi marka yapmaktır. Doğduğum ve yaşadığım yeri marka yapmak zorundayım. Onun için dondurmamızın adı MADO (Maraş dondurması)dır. Bu konuda da şehrimizi marka yaparsak her insan geldiği zaman 1 kilo salep alıp götürecektir. Salep piyasada çok yok. Bu konuda büyük bir ekip olarak destek vermeye ve almaya hazırız. Bugün yurtdışına dondurma ihraç ediyorsak artık salebi de ihraç edeceğiz." dedi.